Zlatni i srebrni matematičari i informatičari na prijemu u Ministarstvu

Zlatni i srebrni matematičari i informatičari na prijemu u Ministarstvu

Za učenike novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i beogradske Matematičke gimnazije, koji su osvojili zlatne i srebrne medalje na olimpijadama iz matematike i informatike, u ponedeljak 10. septembra organizovan je prijem u kabinetu Ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Ministar Nenad Popović je istakao da je pokretačka snaga svih tehnologija budućnosti, kao što su veštačka inteligencija, "blokčejn“ (blockchain), "big dejta“ (big data) i druge, upravo matematika.

Popović je izrazio zadovoljstvo zbog vrhunskog teorijskog znanja koje ovi đaci dobijaju u svojim školama, ali je ukazao da je pravi izazov kako to znanje može da bude primenjeno u menjanju našeg društva i života ljudi na bolje.

- Zato želimo da izgradimo savremenu inovacionu infrastrukturu, i da napravimo takav ambijent, da svaki mladi talentovani učenik, sutra može da postane uspešan preduzetnik – rekao je Popović.

On je ohrabrio đake da čak iako u potrazi za znanjem odluče da studiraju u inostranstvu, rade to kako bi se jednog dana vratili u Srbiju kao investitori, jer naša zemlja ima sve što je potrebno da se ovde lociraju najkompleksnije istraživačke i razvojne aktivnosti, navedeno je u saopštenju.

Na pitanje ministra Popovića šta je po mišljenju učenika najvažnije za uspehe koji postižu, đaci su istakli dobru atmosferu i vršnjačku korespodenciju koja vlada u školi i važna je za zajedničko rešavanje problema.

Zajedno sa učenicima, sastanku su prisustvovali i direktor Matematičke gimnazije, Srđan Ognjanović, kao i direktor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj“, Radivoje Stojković, koji je ujedno i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta.


Ministar je na kraju sastanka izrazio spremnost da njegov kabinet podrži učešće đaka na međunarodnim nadmetanjima u različitim oblastima, istakavši da je to izuzetno važno za promociju znanja i inženjerskog potencijala Srbije.

Mlade matematiče primio je danas i pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić, koji je naglasio da su oni ponos Srbije i da će vrata svih institucija za njih uvek biti otvorena.

- Vi ste elita koja predstavlja Srbiju i Ministarstvo prosvete će nastaviti da ulaže u vaše obrazovanje – istakao je Pajić.

U poseti Ministarstvu bili su osvajači srebrne i bronzanih medalja na takmičenju i Japanu Pavle Martinović  i Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije, Tadija Šebez iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj“, kao i osvajači zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja sa drugih međunarodnih takmičenja Jelena Ivančić, Aleksa Milojević, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović.

Izvori: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvojMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje grejanja dnevni horoskop bez grejanja Isključenje struje bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Dom zdravlja Novi Sad Dom zdravlja novosadsko porodilište jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo Hitna pomoć Republički hidrometeorološki zavod policija raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad horoskopski znaci bez struje novorođenčad servisne informacije novi sad bebe isključenja struje elektrovojvodina sahrane novi sad betanija JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode jkp lisje horoskop novosađani