Zlatni i srebrni matematičari i informatičari na prijemu u Ministarstvu

Zlatni i srebrni matematičari i informatičari na prijemu u Ministarstvu

Za učenike novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i beogradske Matematičke gimnazije, koji su osvojili zlatne i srebrne medalje na olimpijadama iz matematike i informatike, u ponedeljak 10. septembra organizovan je prijem u kabinetu Ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Ministar Nenad Popović je istakao da je pokretačka snaga svih tehnologija budućnosti, kao što su veštačka inteligencija, "blokčejn“ (blockchain), "big dejta“ (big data) i druge, upravo matematika.

Popović je izrazio zadovoljstvo zbog vrhunskog teorijskog znanja koje ovi đaci dobijaju u svojim školama, ali je ukazao da je pravi izazov kako to znanje može da bude primenjeno u menjanju našeg društva i života ljudi na bolje.

- Zato želimo da izgradimo savremenu inovacionu infrastrukturu, i da napravimo takav ambijent, da svaki mladi talentovani učenik, sutra može da postane uspešan preduzetnik – rekao je Popović.

On je ohrabrio đake da čak iako u potrazi za znanjem odluče da studiraju u inostranstvu, rade to kako bi se jednog dana vratili u Srbiju kao investitori, jer naša zemlja ima sve što je potrebno da se ovde lociraju najkompleksnije istraživačke i razvojne aktivnosti, navedeno je u saopštenju.

Na pitanje ministra Popovića šta je po mišljenju učenika najvažnije za uspehe koji postižu, đaci su istakli dobru atmosferu i vršnjačku korespodenciju koja vlada u školi i važna je za zajedničko rešavanje problema.

Zajedno sa učenicima, sastanku su prisustvovali i direktor Matematičke gimnazije, Srđan Ognjanović, kao i direktor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj“, Radivoje Stojković, koji je ujedno i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta.


Ministar je na kraju sastanka izrazio spremnost da njegov kabinet podrži učešće đaka na međunarodnim nadmetanjima u različitim oblastima, istakavši da je to izuzetno važno za promociju znanja i inženjerskog potencijala Srbije.

Mlade matematiče primio je danas i pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić, koji je naglasio da su oni ponos Srbije i da će vrata svih institucija za njih uvek biti otvorena.

- Vi ste elita koja predstavlja Srbiju i Ministarstvo prosvete će nastaviti da ulaže u vaše obrazovanje – istakao je Pajić.

U poseti Ministarstvu bili su osvajači srebrne i bronzanih medalja na takmičenju i Japanu Pavle Martinović  i Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije, Tadija Šebez iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj“, kao i osvajači zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja sa drugih međunarodnih takmičenja Jelena Ivančić, Aleksa Milojević, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović.

Izvori: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvojMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan