Zlato krijumčare i u nuteli

Zlato krijumčare i u nuteli

U poslednje vreme na graničnim prelazima Srbije sve je više otkrivenih pokušaja krijumčarenja zlata. Pre nekoliko dana, prema saopštenju Uprave carina, u torbi 43-godišnje putnice pronađene su dve zlatne poluge teške 200 grama, sa oznakom 999,9, što govori o apsolutnoj čistoći zlata.

Neprolazna vrednost još više je na ceni u periodima krize. Zato je trgovina zlatnim polugama, a posebno nelegalna, u prethodnim mesecima sve češća. Samo u prethodne dve godine zaplenjeno je 37 kilograma zlata.

Olivera Radovanović iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja navodi da je od početka godine do danas zaplenjeno oko 17 kilograma zlata.

Zlato se krijumčari u različitim oblicima, u vidu zlatnih poluga, pločica, listića, ali najčešće nakit dodaje – Radovanovićeva.

Na kontrolnom punktu Merdare krajem marta zaplenjeno je u jednom putničkom automobilu rekordnih 11,6 kilograma zlata.

Radovanovićeva kaže da se zlato najčešće krijumčari iz Turske ka zemljama EU, zato što je u Turskoj mnogo jeftinije nego u zemljama Zapadne Evrope.

Mi beležimo slučajeve i na ulazu u zemlju i na izlazu iz zemlje, ali najčešće smo samo zemlja tranzita, s obzirom na to da se nalazimo na raskrsnici puteva između istoka i zapada – objašnjava Radovanovićeva.

Petar Maksić iz Uprave carina kaže da su u regionu možda najopremljeniji, pošto imaju deset mobilnih skenera koji funkcionišu na svim većim graničnim prelazima, i oni znatno ubrzavaju rad carine.


Šverceri su samo kuriri u lancu krijumčarenja zlata
, najviše rizikuju, najmanje zarađuju i najčešće budu uhvaćeni. Do pravosnažne sudske presude zlato se zadržava u Upravi carina, a kada sud donese odluku, trajno se oduzima i stavlja na licitaciju. Sredstva od prodaje idu u državni budžet.

Maksić ističe da krijumčari "svaki dan napreduju", svaki dan pokušavaju da izvrdaju organe carine i da sakriju negde nešto.

Imali smo nalaženje, stavili su u tegle "nutele zlato", stavljali su u tube od kalodonta, zlato se nalazi u raznim šupljinama, na neprijatnim mestima. Čak i fizički pregled samog putnika znači, jer nalazi se zalepljeno za stomak, ispod pazuha, ispod grudi. Raznih načina za švercovanje zlata postoji – navodi Maksić.

Rastuća inflacija širom sveta podiže cenu zlata. Unca – 31,1 gram zlata, dostigla je ove sedmice novi višenedeljni maksimum, blizu 2.000 dolara.

Vrednost unce zlata 1980. godine bila je 400 dolara, 2017. oko 1.400. Stoga je razumljivo prebacivanje kapitala u sigurnije utočište,  a to dovodi i do rasta krijumčarenja.

Ceo tekst pročitajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan