Znate li kakve tajne krije centar grada Novog Sada?

Znate li kakve tajne krije centar grada Novog Sada?

Nedavno smo na Fejsbuku primetili jedan intrigantan post, a to je bio poziv na edukativnu šetnju gradom kroz koju možemo da upoznamo tajne koje krije centar Novog Sada za koje možda nismo znali. Još intrigantnije nam se činilo to da ovakva ponuda stoji potpuno besplatna i otvorena za sve. Radoznalosti radi, pridružili smo se ovoj šetnji, čisto da vidimo znaju li oni više o našem Novom Sadu od nas samih.

No, treba prvo nešto da razjasnimo. Članovi naše redakcije pretežno su rođeni Novosađani i teško ko će nas nadmašiti u poznavanju interesantnih istorijskih činjenica vezanih za naš grad. U njemu smo odrastali, od malena slušali Stare gradske priče koje su širili njegovi čuveni stanovnici, dobar deo života ostavili smo u novosadskim kafanama, obožavali smo svoje Kvartove, i to svako na svoj način, i uvek smo se trudili da budemo Prvi... u čemu god. Zato smo ovu šetnjicu prihvatili kao poziv na dvoboj u znanju, pa hajde da li smo tog hladnog nedeljnog popodneva išta novo naučili.

Tura je počela simbolično, na Trgu mladenaca, gde su se „od vajkada“ okupljali stanovnici grada. Počuli smo nešto o staroj gradskoj železnici i nekim od najlepših palata koje na ovom mestu i dalje stoje, pa se potom uputili ka Sinagogi. Kako su se nekada slagali predstavnici različitih veroispovesti u našem gradu, otkud to da se na tako maloj teritoriji našlo čak šest različitih crkava, kakva je sudbina zatekla novosadske Jevreje i mnoga druga pitanja sličog karaktera pretresao je za ovo kratko vreme dobro uigrani vodič ture. Čak nam je naglašena činjenica koja svima na jedno uvo uđe a na drugo izađe, a to je da naša voljena Katedrala nije baš prava Katedrala, već obična župna crkva.

Nažalost, budući da je tura vrlo obimna i da se dosta toga pređe za vrlo kratko vreme, ostaje nam utisak da će, nažalost, mnogo toga što smo se potrudili da zapamtimo tokom ture na kraju ipak naći način da izađe iz naših ušiju.

No, da se vratimo na put. Nakon toga smo se odmakli do samog trga gde nas je dočekao Svetozar Miletić glavom i bradom (i sa pivom u ruci), a tu smo pričali o novosadskoj tradiciji da jednu te istu poslastičarnicu imenuje onako kako nađe da je shodno zemljama sa kojima smo dobri. Bila to „Atina“, „Moskva“ ili „Zagreb“, Palata kod gvozdenog čoveka uvek će je primiti kod sebe. Na tom smo mestu pričali i o izuzetnim starim novosadskim spomenicima koje više nikada nećemo videti, a onda se uputili da posetimo Miletića na jednom drugom mestu – u njegovoj ulici.

Gvozdeni čovek

Kao i obično u ovo doba godine, ova stara lepa ulica „zvrji“ prazna, iako se tu, pod „Lipom“, i dalje kriju davne tajne Novog Sada, a neke od njih je Mika Antić ispevao u svojim pesmama. Jedna od njih, kako je to simpatično ispričao vodič ture, glasi da su ranije u Miletićevu stanovnici grada dolazili kada žele da „nabiju kondiciju“ jer se baš tu nalazi najviša tačka grada.

Najinformativniji deo ture sledi nakon toga kada obilazimo Nikolajevsku crkvu, Maticu srpsku, Sabornu crkvu i druga najstarija zdanja u Novom Sadu. Zatim smo otkrili tajne o nadimku čika Jove Zmaja, saznali koliko je porodica Obrenović vezana za Novi Sad, a posebna pažnja skrenuta nam je na značaj „čelične dame“ Marije Tandrafil Popović. Bacili smo pogled na jedino preostalo đule od bombardovanja iz 1849. godine, kao i na preslatke kibic fenstere u Dunavskoj (nažalost, ne i kroz njih).

Đule koje je

 

Baš u ovom delu centra podsetili smo se koliko je Novi Sad zapravo fotogeničan i možemo samo misliti kako će ove ulice lepo izgledati kada božićne svetiljke „ožive“ uz pravi debeli zimski sneg. Do tada, ostaje nam da uživamo u ovim odabranim fotografijama, a vas pozivamo da nam pošaljete i vaše omiljene fotke grada u okviru foto-konkursa koji smo za vas priredili.

Nakon tog dela, ova dugačka tura se preselila u nešto moderniji deo centra, a naše smrznute uši teško da su uspele nešto novo da čuju, pa se nadamo da će dragi vodiči  malo više pažnje obratiti na vremensku prognozu pre organizovanja sledeće šetnje. Ipak, šetnja po najužem centru bila sasvim dovoljna da shvatimo da se ovde radi o pravim znalcima koji obožavaju Novi Sad i kojima želimo svako dobro u nastavku rada.

Besplatnu turu "Koje tajne krije Novi Sad" organizovala je novootvorena turistička agencija Putokaz 021. Ova tura sastavni je deo njihove promocije, dok u budućnosti od ove agencije možete očekivati različite tematske programe.

Oceni vest:
14
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ana

  pre 1339 dana i 21 sat

  Glup tekst. Nabrajate šta ste čuli, a ne napišete šta ste čuli.

  Oceni komentar:
  1
  3
EPS betanija jkp lisje bez struje dunav matična knjiga rođenih bez vode horoskopski znaci telep isključenja struje servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije jkp novosadska toplana novosadsko porodilište gradsko groblje horoskop novosađani bebe sahrane almaško groblje gradonačelnik Miloš Vučević radosne vesti novorođenčad elektrovojvodina porodilište raspored sahrana novi sad havarija na vodovodu RHMZ Miloš Vučević