Znate li koliko je stvarno stepeni u gradu i koje su najvrelije ulice?

Znate li koliko je stvarno stepeni u gradu i koje su najvrelije ulice?

Prema dosadašnjim merenjima, najtopliji delovi grada su Podbara, Grbavica, Nova Detelinara i Stari Grad. Međutim, postoje i delovi grada ili ulice u kojima se javlja veoma visoka temperatura vazduha od podneva pa do 17 ili 18 časova i to su često najtoplije tačke u Novom Sadu.

Da li vam se dogodilo da u vremenskoj prognozi u vestima piše za Novi Sad jedna temperatura, a da vaš termometar na terasi, ili senzor u kolima pokazuje sasvim drugu? Razlog je jednostavan, jer zvaničnu temperaturu daje Republički hidrometeorološki zavod i meri je izvan grada, na Rimskim Šančevima i na Tvrđavi. Ipak, zahvaljujući Urban-path projektu koji je nastao u saradnji Centra za klimatološka i hidrološka istraživanja sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Departmana za klimatologiju i ekologiju predela iz Segedina, danas možemo da dobijemo izveštaj o vremenskim uslovima na 27 lokacija u Novom Sadu.

- Mrežu stanica u gradu čine 25 senzora u urbanoj zoni i dva senzora u prirodnoj sredini – na aerodromu Čenej i oglednom polju Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine. Ova mreža meri temperaturu vazduha i vlažnost vazduha, a počela je sa radom 1. jula prošle godine. Svaka stanica se sastoji od radiacionog štita u kojem se nalaze oba senzora, hermetički zatvorene kutije u kojoj se nalazi celokupna elektronika i modem, kao i nosača koji je pričvršćen za stub javne rasvete. Sve stanice se nalaze na 4 metra visine, dok su one van grada na 2 metra, objašnjava za portal mojnovisad.com profesor sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo dr Stevan Savić.

Da bi se dobila kompletna slika, mreža pokriva različito izgrađene delove grada. Deo stanice je raspoređen u delovima grada gde se nalaze samo visoke zgrade bez zelenila (Nova Detelinara i Grbavica), deo gde su visoke zgrade sa dovoljno zelenila (Limani i Novo Naselje), deo gde su samo kuće (Telep, Klisa), i deo u industrijskoj zoni i slabije urbanizovanim sredinama (Sajlovo, Gornje Livade). Svaki od ovih tipova lokaliteta ima specifičnu mikroklimu.

- Mreža stanica u urbanoj zoni služi na prvom mestu da generalno informiše građane kakva je trenutna temperatura i vlažnost vazduha u delu grada u kojem žive. Naravno, neophodno je reći generalno, zato što naša mreža stanica nije zvanična i na osnovu naših podataka se ne mogu praviti prognoze ili proglašavati vanredne situacije. Za to je zadužen RHMZ i njihova zvanična mreža stanica. Istovremeno, svi podaci sa stanica na svakih 10 minuta pristižu, preko mobilne mreže, do servera na Prirodno-matematičkom fakultetu i do sada je prikupljena baza podataka za više od godinu dana. Ovako detaljna baza je veoma dobra osnova za dalja kvalitetna i ozbiljna naučna istraživanja iz urbane klimatologije, demografije, medicine… Takođe, podaci su veoma značajni i za gradske ili pokrajinske institucije kao što su ZIG, Urbanizam, Pokrajinski zavod za zaštitu zdravlja, koje su zadužene za izrade različitih planova ili strategija – kaže Savić.

On objašnjava da se najveće razlike u temperaturama između prirodne i urbane sredine događaju tokom zime i leta kada dominira sunčano, vedro vreme, bez vetra i kiše.

- Razlike su uglavnom od 5 do 7 stepeni, a u najvećim ekstremnim temperaturnim periodima razlika je i preko 10 stepeni. Takođe je značajno napomenuti, da se najveće razlike ne javljaju tokom obdanice, kako većina ljudi misli, nego tokom večernjih i noćnih sati od 20 ili 21 časa pa do jedan, dva ujutro. Tako je pojava tropskih noći mnogo učestalija u urbanim zonama, u odnosu na prirodnu sredinu - objašnjava Savić.

Prema dosadašnjim merenjima, najtopliji delovi grada su Podbara, Grbavica, Nova Detelinara i Stari Grad. Međutim, postoje i delovi grada ili ulice u kojima se javlja veoma visoka temperatura vazduha od podneva pa do 17 ili 18 časova i to su često najtoplije tačke u Novom Sadu.

- To su ulice koje su orjentisane sever-jug pa sunce obasjava obe strane ulice skoro čitavu obdanicu, a istovremeno nemaju puno zelenila. Ulice koje imaju takvu mikroklimu su Mažuranićeva u Petrovaradinu, ugao Fruškogorske i Narodnog Fronta, Kralja Petra u Veterniku, Čenejska ulica, Nova 34 u Adicama – napominje ovaj profesor sa PMF-a.

Kretanje temperature na svakih sat vremena građani mogu da prate na portalu Urban-path projekta.

 

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija betanija bebe bez vode noć istraživača sahrane servisne informacije novi sad bez struje servisne informacije raspored sahrana novi sad jkp lisje novorođenčad horoskop Novo naselje Elektrodistribucija Novi Sad Evropska noć istraživača 2019 jkp isključenja struje isključenje vode opens 2019 Isključenje struje horoskopski znaci novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija izmena režima saobraćaja opens distrikt raspored sahrana i ispraćaja