Znate li koliko je stvarno stepeni u gradu i koje su najvrelije ulice?

Znate li koliko je stvarno stepeni u gradu i koje su najvrelije ulice?

Prema dosadašnjim merenjima, najtopliji delovi grada su Podbara, Grbavica, Nova Detelinara i Stari Grad. Međutim, postoje i delovi grada ili ulice u kojima se javlja veoma visoka temperatura vazduha od podneva pa do 17 ili 18 časova i to su često najtoplije tačke u Novom Sadu.

Da li vam se dogodilo da u vremenskoj prognozi u vestima piše za Novi Sad jedna temperatura, a da vaš termometar na terasi, ili senzor u kolima pokazuje sasvim drugu? Razlog je jednostavan, jer zvaničnu temperaturu daje Republički hidrometeorološki zavod i meri je izvan grada, na Rimskim Šančevima i na Tvrđavi. Ipak, zahvaljujući Urban-path projektu koji je nastao u saradnji Centra za klimatološka i hidrološka istraživanja sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Departmana za klimatologiju i ekologiju predela iz Segedina, danas možemo da dobijemo izveštaj o vremenskim uslovima na 27 lokacija u Novom Sadu.

- Mrežu stanica u gradu čine 25 senzora u urbanoj zoni i dva senzora u prirodnoj sredini – na aerodromu Čenej i oglednom polju Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine. Ova mreža meri temperaturu vazduha i vlažnost vazduha, a počela je sa radom 1. jula prošle godine. Svaka stanica se sastoji od radiacionog štita u kojem se nalaze oba senzora, hermetički zatvorene kutije u kojoj se nalazi celokupna elektronika i modem, kao i nosača koji je pričvršćen za stub javne rasvete. Sve stanice se nalaze na 4 metra visine, dok su one van grada na 2 metra, objašnjava za portal mojnovisad.com profesor sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo dr Stevan Savić.

Da bi se dobila kompletna slika, mreža pokriva različito izgrađene delove grada. Deo stanice je raspoređen u delovima grada gde se nalaze samo visoke zgrade bez zelenila (Nova Detelinara i Grbavica), deo gde su visoke zgrade sa dovoljno zelenila (Limani i Novo Naselje), deo gde su samo kuće (Telep, Klisa), i deo u industrijskoj zoni i slabije urbanizovanim sredinama (Sajlovo, Gornje Livade). Svaki od ovih tipova lokaliteta ima specifičnu mikroklimu.

- Mreža stanica u urbanoj zoni služi na prvom mestu da generalno informiše građane kakva je trenutna temperatura i vlažnost vazduha u delu grada u kojem žive. Naravno, neophodno je reći generalno, zato što naša mreža stanica nije zvanična i na osnovu naših podataka se ne mogu praviti prognoze ili proglašavati vanredne situacije. Za to je zadužen RHMZ i njihova zvanična mreža stanica. Istovremeno, svi podaci sa stanica na svakih 10 minuta pristižu, preko mobilne mreže, do servera na Prirodno-matematičkom fakultetu i do sada je prikupljena baza podataka za više od godinu dana. Ovako detaljna baza je veoma dobra osnova za dalja kvalitetna i ozbiljna naučna istraživanja iz urbane klimatologije, demografije, medicine… Takođe, podaci su veoma značajni i za gradske ili pokrajinske institucije kao što su ZIG, Urbanizam, Pokrajinski zavod za zaštitu zdravlja, koje su zadužene za izrade različitih planova ili strategija – kaže Savić.

On objašnjava da se najveće razlike u temperaturama između prirodne i urbane sredine događaju tokom zime i leta kada dominira sunčano, vedro vreme, bez vetra i kiše.

- Razlike su uglavnom od 5 do 7 stepeni, a u najvećim ekstremnim temperaturnim periodima razlika je i preko 10 stepeni. Takođe je značajno napomenuti, da se najveće razlike ne javljaju tokom obdanice, kako većina ljudi misli, nego tokom večernjih i noćnih sati od 20 ili 21 časa pa do jedan, dva ujutro. Tako je pojava tropskih noći mnogo učestalija u urbanim zonama, u odnosu na prirodnu sredinu - objašnjava Savić.

Prema dosadašnjim merenjima, najtopliji delovi grada su Podbara, Grbavica, Nova Detelinara i Stari Grad. Međutim, postoje i delovi grada ili ulice u kojima se javlja veoma visoka temperatura vazduha od podneva pa do 17 ili 18 časova i to su često najtoplije tačke u Novom Sadu.

- To su ulice koje su orjentisane sever-jug pa sunce obasjava obe strane ulice skoro čitavu obdanicu, a istovremeno nemaju puno zelenila. Ulice koje imaju takvu mikroklimu su Mažuranićeva u Petrovaradinu, ugao Fruškogorske i Narodnog Fronta, Kralja Petra u Veterniku, Čenejska ulica, Nova 34 u Adicama – napominje ovaj profesor sa PMF-a.

Kretanje temperature na svakih sat vremena građani mogu da prate na portalu Urban-path projekta.

 

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar štrand novosadsko porodilište isključenje vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija gradsko groblje bez vode isključenja struje Vreme u Novom Sadu jkp lisje Vreme u Srbiji Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod betanija vremenska prognoza novi sad Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje policija servisne informacije novorođenčad elektrovojvodina sremska kamenica RHMZ novosađani bebe raspored sahrana novi sad Futog