Zoran Vapa: Pločice na Vladičanskom dvoru nisu iste debljine kao nekadašnje, ali imaju bolje karakteristike

Zoran Vapa: Pločice na Vladičanskom dvoru nisu iste debljine kao nekadašnje, ali imaju bolje karakteristike

Početkom novembra trebalo bi da konačno bude završena obnova fasade Vladičanskog dvora, a stare pločice, oko kojih se prethodnih dana "digla prašina" u javnosti, koje su prošle procenu konzervatora, pokrivaće južnu fasadu zdanja, koja se vidi iz Zmaj Jovine ulice.

Kako su za 021.rs objasnili u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, nema ništa od priča da je posao urađen nestručno i da su bačene pločice stare gotovo 120 godina. Poručuju da je urađeno sve što se moglo, kako bi se sačuvale stare pločice, a tamo gde to nije bilo moguće – ugrađene su nove.

Vladičanski dvor je sagrađen 1901. godine i jedna je od retkih zgrada u Novom Sadu čija je fasada ukrašena keramičkim pločicama. Ovo je prvi put da se radi ozbiljna rekonstrukcija.

Direktor Pokrajinskog zavoda Zoran Vapa kaže za 021.rs da su im se svojevremeno obratili iz Eparhije Bačke da urade projekat i da su potom uz ispitivanja i istraživanja i saradnju sa Novosadskim zavodom za zaštitu spomenika kulture napravili projekat obnove. Novac su obezbedile pokrajinske i novosadske vlasti i zbog toga se dva tendera rade preko Pokrajinskog zavoda, gde dva ugovora ukupne vrednosti veće od 30,9 miliona dinara dobija firma "Koto" iz Beograda, i jedan ide preko gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa tu nešto više od 11,9 miliona ponovo dobija "Koto".

U tenderima je već bilo predviđeno da se sačuvaju sve pločice koje mogu ponovo da se koriste, a da se nove postave tamo gde očuvanje nije moguće. Vapa za 021.rs objašnjava da su time ispunjeni konzervatorski uslovi i da treba uzeti u obzir da se radi o pločicama starim 120 godina na koje su uticale vremenske prilike, so i drugi faktori tokom godina.

Sve se ispitivalo i istraživalo. Godinu dana smo tražili odgovarajuće pločice koje će zameniti ove. Bili smo u Kanjiži i dali smo sve neophodne informacije i uzorke, ali nisu mogli da izrade potrebne pločice. Ovde se radi o nekoliko stotina kvadrata, jako maloj seriji. Na kraju smo u Španiji došli do firme "Porcelanosa" iz Viljareala koja je bila spremna da uradi pločice koje će biti napravljene tako da su najsličnije onima ranije postavljenim – navodi Vapa.

Kako je naveo za 021.rs, nove pločice nisu iste debljine kao nekadašnje, ali imaju bolje karakteristike, a sve ovo je ispitivano u Beogradskom institutu koji izdaje atest za materijale. 

Prema njegovim rečima, priče o tome da nisu ugrađene dobre pločice "potiču od ljudi koji nisu stručni", te dodaje da je uz stare uzorke proizvođaču prezentovano sve što je bilo potrebno kako bi nove pločice bile najbliže originalu. Napominje kako tehnika proizvodnje pločica u fabrikama nije ista kao pre više od veka.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu Radija 021.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Petar

  pre 853 dana i 21 sat

  Vapi je vreme da ode u penziju, sramotno je da on i supruga čerupaju pokrajinske tendere gde god stignu. U svim poslovima se nađe mesta za njih, a rezultate vidimo. Ovo je skandal.

  Oceni komentar:
  4
  10
 • O struci i o dobru i zlu

  pre 853 dana i 20 sati

  Petre, danas se svaki marifetluk pokriva sa "stručnošću." Samo nalepiš to i miran si.
  Nisi pozvan da ocenjuješ. Nisi stručan. Struka će da ti kaže da skočiš u bunar.
  U zaista stručnom vremenu smo to zvali tehnokratijom, vladavinom onih koji imaju neku struku nad drugim, obično i boljim ljudima.
  Jer, struka i obrazovanje nanesu određenu vrstu slepila i odnesu dušu.
  Kad počnu te pločice stručno da otpadaju jedne zime, struka će već uživati negde na Bahamima.
  Jer, osim pločica 21 veka, postoji i nešto što se zove podloga.

  Oceni komentar:
  3
  9