Zvanično otvoren Poljoprivredni sajam

Zvanično otvoren Poljoprivredni sajam

Ministar finansija Dušan Vujović otvorio je danas na Novosadskom sajmu 82. Međunarodni poljoprivredni sajam. On je tom prilikom rekao da ovaj sajam predstavlja evropski važnu manifestaciju na kojoj se okupljaju ljudi koji znaju šta znači poljoprivreda i kolika je njena važnost.

- Zdrava hrana je nešto što jeste i što će biti najvažnije u narednim decenijama, a mi imamo priliku da je proizvodimo i isporučujemo - rekao je Vujović.

On je naglasio da je država spremna da da podršku poljoprivrednicima, odnosno da poboljša infrastrukturu i unapredi subvencionisanje poljoprivrede.

-Najvažnije je da poljoprivrednim proizvođačima pružimo mogućnost da proizvode, a investitorima kojih je veliki broj i ovde na sajmu da omogućimo da ulažu u Srbiju - istakao je Vujović.

U poslednje vreme je, kako je istakao, često obilazio Vojvodinu, navodeći da je, "strašno koliko ima neobrađenih parcela", i da to treba i mora da se promeni.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da je Međunarodni poljoprivredni sajam uvek odličan povod da se svi zajedno podsetimo značaja poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje.

Ona je rekla da je to ujedno i prilika da se podsetimo šta je između dva sajma uradilo Ministarstvo poljoprivrede.

- I pored katastrofalnih poplava koje su nas zadesile, imali smo uspešnu proizvodnu godinu, povećali smo izvoz poljoprivrednih proizvoda, a smanjili uvoz i ostvarili suficit veći od milijardu evra - rekla je Bogosavljević - Bošković. -Srbija raspolaže izvanrednim potencijalima za razvoj svih vrsta poljoprivrede, ali ipak činjenica je da su naši prinosi često ispod evropskog proseka.

Bogosavljević - Bošković je naglasila da je glavni cilj obezbeđenje "tri k" naše poljoprivrede - kvalitet, kvantitet i konstantnost, a iznad svega cilj je proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane za prehranu našeg stanovništva i za izvoz.

-Verujem da će zakon o predžetvenom finansiranju koji 1. juna stupa na snagu pomoći poljoprivrednicima da obezbede stabilnije finansiranje svoje proizvodnje - rekla je ona.

Na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstavljene su robe i usluge iz više od 60 zemalja sveta. Do 14. maja posetioci sajma će biti u prilici da vide i sedam kolektivnih izložbi kao i najveću izložbu stoke u Jugoistočnoj Evropi. Zemlja prijatelj sajma je Italija koja će sledeće godine biti i partner ovog sajma.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ matičar novi sad bebe isključenja struje sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina novosadsko porodilište novosađani KCV Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad betanija izmena režima saobraćaja isključenje vode Isključenje struje bez struje novorođenčad protest taksista servisne informacije jkp novosadska toplana jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija bez vode novosadska policija Aleksandar Vučić klinika za ginekologiju i akušerstvo 27. novosadski maraton vremenska prognoza novi sad