Zvuk koji će uspavati svaku bebu

Zvuk koji će uspavati svaku bebu

Jeste li čuli za pojam "bela buka"? To je zvuk koji deluje kao prirodno sredstvo za smirenje vašeg deteta.

Iako se za nemiran dečji san popraćen plačem može naći veliki broj uzročnika poput grčeva, mokrih pelena ili gladi, ponekad i kada je sve pod kontrolom, beba jednostavno ne želi da spava. Ipak, istraživanja su pokazala da deca vrlo snažno reaguju na zvukove, što može značajno uticati i na njihovo raspoloženje, pa čak i san.
 
Upravo zbog toga, na internetu su postali dostupni brojni snimci takozvane "bele buke" koja, sudeći po iskustvima brojnih majki i očeva, deluje kao prirodno sredstvo za smirenje. Beli šum je zvuk poput šuštanja lišća ili brujanja motora koji sadrži mešavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekvencija. One stvaraju neobičan šum koji služi za blokiranje, odnosno neutralisanje neželjenih pozadinskih zvukova.
 
Možda ste primetili ili čuli od drugih mama da bebu umiruje zvuk koji stvara fen za kosu, usisavač ili mašina za pranje veša. Reč je o zvukovima, odnosno jednoličnim belim šumovima koji su vrlo slični onima koje bebe čuju dok su u majčinom stomaku, a koji ih samim tim umiruju i opuštaju.
 
Sličan efekt ima često korišćen zvuk šuštanja kroz zube kojim roditelji pokušavaju da umire rasplakanu bebu, te zvukovi iz prirode poput oglašavanja delfina i kitova, cvrkuta ptica ili žubora talasa ili vodopada.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan