LIMANI I, II, III i IV

Limani su jezerca, odnosno bare kraj keja kojih je bilo u obalskom području Novog Sada.

 Mali liman u prošlosti je bio prostor koji uokviruju Dunav, Dunavska ulica, Zmaj Jovina, ulica Kralja Aleksandra i nasip za železničku prugu (danas Bulevar cara Lazara). Velikim limanom stari Novosađani zvali su sve preko nasipa do Dunava.

Novi Sad sa limanom, 19. vek / Foto: sr.wikipedia.org

Liman se danas sastoji iz ukupno pet delova:


LIMAN 1 – između Sunčanog keja i Fruškogorske ulice.

Ovde se nalazi Kampus novosadskog univerziteta (drugi po veličini u Srbiji).

Đačko igralište: „Da bi nastavnici, učenici i njihovi roditelji povodom 125-godišnjice dali ma i najskromniji vidni izraz svoje zahvalnosti prema školi za koju su iskreno i toplo vezani, odlučili su da podignu – prema savremenom pedagoškom shvatanju i socijalno-higijenskim potrebama – Đačko igralište sa oporavilištem.“ 
                        Zabeleženo u hronici Gimnazije Kralja Aleksandra prvog, 1935. godine u Novom Sadu


Travno polje za sletske vežbe (masovne vežbe iz gimnastike) i atletske bacačke discipline (koplje, disk, kugla i kladivo), konstruisana je i kružna atletska staza, zimi pretvarana u klizalište. 

LIMAN 2 – od Fruškogorske ulice do Bulevara oslobođenja i Mosta slobode. 

Most je bio otvoren 1981. godine, a nakon njegovor rušenja za vreme NATO bombardovanja 1999. godine ponovo je izgrađen 2005. godine. 

 
Foto: wikipedia
 
Foto: Srđan Srđanov

Osnovna škola "Jovan Popović" (do 3. razreda se učenici školuju u odeljenju koje se nalazi na Limanu 1). 

U ovom delu Limana nalazi se tzv. Bronx - dvorište pored ove osnovne škole (za razumevanje ovakvih i sličnih novosadskih termina posetite stranicu New Now Dictionary)LIMAN 3 – od Limana 2 do Balzakove ulice 

Tržni centar Mercator nalazi se u ovom delu grada, odmah iza zgrade NIS-a (Naftna industrija Srbije), jedne od najvećih energetskih kompanija jugoistočne Evrope. 

 
Foto: wikipedia

  Osnovna škola "Žarko Zrenjanin" nalazi se u ovom delu grada. 


Ovom Limanu pripada i tzv. Kineska četvrt u kojoj postoji nekoliko noćnih klubova: Route 66, Fabrika, nekadašnji RST danas Crveni Petao, Kompresor i Quarter čija su otvaranja podstaknuta letnjim EXIT after žurkama koje se organizuju na Štrandu. Blizina plaže i izmeštenost iz centralnih zbivanja u gradu ovoj lokaciji dali su poseban autentičan ton.

Osmišljen kao luksuzni stambeni komples, Park City obuhvata sve ono što se smatra da su potrebe savremenog čoveka – teretana, restoran organske hrane, banka, saloni lepote, apoteke, trafike i park za decu. 


Foto: skyscrapercity.com

Između Kineske četvrti i NIS-ove zgrade nalazi se Limanski park koji je nedavno dobio i skejt park

 Limanska pijaca (mada se smatra da ova pijaca pripada Grbavici), prava je urbana gradska pijaca namenjena snabdevanju građana svežim životnim namirnicama i robom široke potrošnje. 


LIMAN 4 – od Balzakove ulice ka Ribarskom ostrvu

Limani se završavaju dolaskom do skretanja ka Ribarskom ostrvu uz koje se pruža mornarica. 

 Hotel Aleksandar smešten je u ovom delu Limana. 

 

DEPRESIJA – privremeno radničko naselje, neki smatraju samo delom Limana 4. Ovde je bilo predviđeno građenje naselja Liman 5, ali projekat još uvek nije pokrenut.