Akademija umetnosti Novi Sad

Đure Jakšića 7 , Novi Sad

Broj telefona: 021 422 176 lokal 6

E-mail: aofarts@uns.ac.rs

Website / FB stranica

Akademija umetnosti deluje u sastavu Univerziteta u Novom Sadu bezmalo četiri decenije. Organizaciono je razvrstana u tri departmana: Departman muzičkih umetnosti, Departman likovnih umetnosti i Departman dramskih umetnosti. Na sva tri departmana realizuje se 26 studijskih programa osnovnih akademskih studija, 27 studijskih programa masterskih studija i jedan studijski program integrisanih studija, a od ove školske godine biće započeta trogodišnja nastava doktorskih umetničkih studija zasnovanih na praksi. Tokom studija nastava se realizuje najčešće individualno ili u malim grupama, ali i kolektivno za predmete teorijskog tipa. Upravo zbog takvog načina realizovanja nastave, obezbeđena je relativno visoka uspešnost i vrlo visoka prohodnost studenata, iz godine u godinu, što za krajnji rezultat ima skoro optimalno trajanje osnovnih studija i, primereno tome, visoke prosečne ocene.

Pored obrazovne delatnosti na Akademiji umetnosti se realizuju i različiti umetnički i naučnoistraživački projekti. U tim projektima učestvuju: nastavnici, saradnici i studenti, a realizuju se kroz koncerte, izložbe, pozorišne predstave, performanse, simpozijume, festivale… Većina tih aktivnosti održava se u multimedijalnom centru Akademije umetnosti ili drugim prostorima kojima fakultet raspolaže, ali i u adekvatnim prostorima grada Novog Sada: galerijama, pozorištima, koncernim salama, parkovima, trgovima, ulicama… Često su umetnički projekti planirani tako da njihova realizacija bude sprovedena i u drugim gradovima u Srbiji i inostranstvu. Naučnoistraživački projekti se ostvaruju individualno ili grupno čiji rezultati bivaju predstavljeni u domaćim ili međunarodnim stručnim časopisima, u zajedničkim izdanjima s Univerzitetom u Novom Sadu, Univerzitetom umetnosti u Beogradu, Maticom srpskom u Novom Sadu i drugim sličnim institucijama u Srbiji.

Kroz povremeno organizovanje gostujućih predavanja u formi otvorene katedre, ili učešća u nekom od projekata na Akademiji umetnosti, gostovali su mnogi poznati umetnici i teoretičari iz zemlje i sveta: Piter Bruk, Andžej Vajda, Vladimir Petrić, Georgij Aleksandrovič Tovstonogov, Mikloš Jančo, Jan Kot, Jerži Kavalerovič, Marija Crnobori, Anatolij Efros, Ištvan Sabo, Laslo Babarci, Žislen Gerten, DŽordž Melnik, Ričard NJeočim, Ljiljana Ćinkul, Rolf Kulc Mekenzi, Aleksandar Saša Petrović, Živojin Pavlović, Den Elison, Lučezar Bojadžijev, Mikael Ćilman i drugi.

Akademija povremeno ili trajno ostvaruje saradnju s mnogim institucijama kulture i umetnosti iz Evrope, kao što su: Moskovski državni konzervatorijum P. I. Čajkovski, Muzička akademija Franc List i Visoka škola za pozorište i film u Budimpešti, Univerzitet F. Dostojevski u Omsku, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Akademija umetnosti u Banskoj Bistrici, Muzička akademijom u Ljubljani, Akademija umetnosti u Banjaluci, Fakultet likovnih umetnosti u Cetinju, Akademija umetnosti u Osijeku, Akademija likovnih umetnosti u Beču, Akademija lepih umetnosti u Buržu (Francuska).

 

* tekst i fotografije: web stranica Akademije umetnosti