Srpsko narodno pozorište

Pozorišni trg 1 , Novi Sad

Broj telefona: 021 6621 411, 021 520 091

E-mail: biletarnica@snp.org.rs

Website / FB stranica

Srpsko narodno pozorište je osnovano 16/28. jula 1861. godine u Novom Sadu, u tadašnjoj Carevini Austriji (od 1867. Austrougarska monarhija). U Vojvodini je do tada već postojala duga pozorišna tradicija, od đačkih diletantskih predstava, pa sve do privatnih profesionalnih pozorišnih trupa. Pozorište je osnivano u vreme buđenja nacionalne svesti i borbe za nacionalnu slobodu. U to doba u Novom Sadu većina žitelja je srpske narodnosti, veliki broj je visokoobrazovan, tri četvrtine imanja i trgovina bili su u rukama Srba, tako da nije slučajno što je u Novom Sadu osnovano Srpsko narodno pozorište. Prvi upravnik bio je Jovan Đorđević, koji je na toj funkciji ostao do 1867. kada se odazvao pozivu kneza Mihaila i sa polovinom glumaca otišao u Beograd i osnovao Narodno pozorište. Na Đorđevićevo mesto došao je Antonije Hadžić. Pozorište je osnovano sa devetoro glumaca: Dimitrije Ružić, Dimitrije Marković Kikinđanin, Nikola Nedeljković, Kosta Hadžić, Mihailo Gavrilović, Mihailo Rac(ković), Mladen Cvejić, Stevan Čekić i Draginja Popović (kasnije Ružić), a sutradan, 17. jula, su primljenjni i: Ljubica Popović, Milica Grunčić i Nikola Zorić. Prva predstava bila je Prijatelji Lazara Lazarevića i Muški metod i ženska majstorija Lajoša Kevera 23. jula/4. avgusta 1861. Pozorište je davalo predstave po svim mestima u Vojvodini, ali je gostovalo i van Vojvodine.

Do Prvog svetskog rata Srpsko narodno pozorište bilo je mezimče među narodnim institucijama. Posle ovog rata Srpsko narodno pozorište radi u potpuno novim političkim i društvenim uslovima – Vojvodina je u sastavu nove države. U veoma teškim uslovima, bez državne pomoći Društvo za Srpsko narodno pozorište obnavlja rad Pozorišta. Upravnik i predsednik Društva bio je dr Đura Trifković. Prvi glumački ansambl uglavnom se sastojao od predratnih članova, ali se tokom ovog perioda često menjao jer je pozorišni život u Vojvodini bio bogat, pa su pojedini glumci menjali pozorišta i u više navrata ponovo se vraćali. Međuratni period je najnepovoljnije razdoblje u istoriji Srpakog narodnog pozorišta. Ono nije uspelo da dostigne umetnički nivo predratnog, ali je uspelo da održi svoju misiju po mestima Vojvodine šireći prosvetarsku, kulturnu i nacionalnu misao. Posle Drugog svetskog rata Srpsko narodno pozoršte dobija status državne ustanove. Prvi posleratni upravnik bio je Žarko Vasiljević, a zatim su se na tom položaju između ostalih nalazili i: Vlada Popović, Stanislav Bajić, Bogdan Čiplić, Jovan Konjović, Dušan Popović, Radomir Radujkov, Miloš Hadžić čije se upravnikovanje od 1958. do 1979. naziva „zlatno doba SNP“ i mnogi drugi.

Polovinom 2006. SNP je postalo član Evropske teatraske konvencije  i član Asocijacije „Pozorište bez granica”, u kojoj su i: Odsek za kulturu grada Šćećina (Poljska), Teatar „Gardonyi”, Eger (Mađarska), Teatar „Tamasi” Sv. Đorđe, (Rumunija) i Teatar „Rictus”, Nant (Francuska). Srpsko narodno pozorište je uvek bilo jedan od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji, a ne treba zaboraviti da je SNP iniciralo osnivanje drugih kulturnih institucija, kao što su Sterijino pozorje 1956, Akademiju umetnosti 1970. i Pozorišni muzej Vojvodine 1982...

* foto: Srđan Srđanov