FOTO: Nebriga o našoj baštini na svakom koraku

25. jun 2024. | Rad gradskih preduzeća

Mislim da sam dovoljno čekala i da sad mogu da objavim informaciju da, ni posle više od 11 meseci, nije vraćen krst na kapelu na Almaškom groblju. Podsetiću, krst je pao u superćelijskoj oluji i još uvek nije vraćen na mesto.

Takođe, česma odmah uz kapelu je konstantno zapušena i puna vode.

Da ne spominjem ono standardno – nepostojanje toaleta ili postojanje nečega nehigijenskog u šta bolje da ne ulazite, neredovno održavanje... na jednom od naših najstarijih groblja u kom su sahranjeni, ne samo brojni novosadski velikani već i, biću lična, mnogi moji preci.

A toliko se kunete u tradiciju...

Nema veze da li ste vernik ili ateista, ali kada mesecima ulazite u groblje na koje kao da su svi (nadležni) zaboravili, u koje ponekad svrati i neki pljačkaš, a ponekad nam i ukradu cveće iz saksija, ne boli materijalni gubitak, niti estetski na kapeli već boli to što nestaje ono što sad nekad ne smemo ni da kažemo, SEĆANJE NA STARI NOVI SAD (EVO, REKLA SAM).  

Da skratim, apelujem na nadležne (Eparhiji sam pisala zbog krsta, samo da proverim da li je u njihovoj nadležnosti, odgovora bez...) da misle malo i na one koji možda nisu u situaciji da "žare i pale" ovim gradom, da, pre nego što zidaju nove crkve, prvo srede ove koje postoje, da shvate da ćemo svi mi završtiti na nekom od tih mesta i, iako nam tada neće biti važno gde počivamo, našem Novom Sadu koji još postoji će biti važno.

P. S: Za česmu, bez komentara, u pitanju je problem koji se verovatno može rešiti vrlo lako i brzo, ali samo kad bi postojala volja.

P. S. 2: Molim vas, rešite problem toaleta jer postoje ljudi koji doputuju na nečiju sahranu iz nekog drugog mesta, takođe, na groblje dolaze i stariji ljudi.... 

Dora

Megafon #2894

Megafon #2894

Megafon #2894

Megafon #2894

Megafon #2894

Oceni vest:
22
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dax

  pre 17 dana i 10 sati

  Sad će to napredni,samo da se vrate sa odmora i da nađu di je to groblje..većina "njih" nije ni čula da to ima u Ns.

  Oceni komentar:
  3
  19
 • Podbarkinja

  pre 16 dana i 13 sati

  Sad se zaslužni naprednjaci sahranjuju na Novom groblju (al' nešto slabo umiru), a predaka na Almaškom nemaju (njihove grobove posećuju u komšiluku, kad idu na odmor) tako da ih baš briga za Almaško groblje. A i Irinej ima preča posla od brige za krst na kapeli, a posao nije ni isplativ...

  Oceni komentar:
  0
  6
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.