Povodom jednog tamburaškog jubileuma

02. decembar 2022. | Ostalo

Sa nestrpljem sam 29. 11. ove god. očekivao televizijski prenos koncerta Velikog tamburaškog orkestra RTV-a povodom 65- godišnjeg jubileja, (orkest.. je formiran 1957. god.) i dana osnivanja Radio Novog Sada 29.11. 1949. ali već kod prve muzičke numere osetio sam izvesnu nelagodnost.

Čudan naziv numere glasio je: „Bačko kolo" tradicional, Sava Vukosavljev. Ništa ne bi bilo čudno sem činjenice da S. Vukosavljev sa ovom muzikom nema ništa. Svima koji se bave tamburaškom muzikom a i drugima poznato je „Veliko bačko kolo” Save Vukosavljeva ali autor izvedene numere nije Vukosavljev pa nije jasno otkuda njegovo ime a ako je već navedeno, zašto orkestar nije izveo njegovo „Veliko bačko kolo” već Bačko kolo- tradicional koje je Savi Vukosavljevu pripisano na volšeban način? Još čudnije zvuči podatak da na ovom koncertu nije izvedeno ni jedno originalno muzičko delo S. Vukosavjeva osnivača i prvog dirigenta Velikog tambiraškog orkestra Radio Novog Sada na čijem čelu je proveo skoro 30 godina kao i programski izbor uopšte.

Orkestar je svoj koncert počeo sa navedenom muzičkom numerom pod vođstvom harmonikaša! Dalje je išlo u sličnom tonu pa su se u nastavku sa svojim numerama pridodala još dva harmonikaša, Ljubiša Pavković i izvesni Sofronijević sa narodnim spletovima i kolima karakterističnim za harmoniku i centralni deo Srbije. Nastupilo je i nekoliko vokalnih solista od kojih je, zasluženo ili ne, ostavljam drugima odgovor, na ovom jubilarnom koncertu orkestra najviše prostora dobio Zvonko Bogdan.

Kad se sve sabere, jubilarac je svakako zaslužio više i pažnje i minutaže. Do sledećeg jubileuma kada i ako ga bude?
B. B., Ruma

Megafon #2107

Oceni vest:
10
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Boris

  pre 59 dana i 9 sati

  Dokon čovek ovaj vaš čitalac.

  Oceni komentar:
  14
  9
 • Новосађанин

  pre 58 dana i 8 sati

  Шта беспосленост уради од човека...

  Oceni komentar:
  8
  9
 • Dokon i besposlen

  pre 57 dana i 21 sat

  U vašim komentarima bilo bi za očekivati malo konkretnosti i poznavanja "materije " Nema ni jednog ni drugog pa nije jasno šta ste hteli reći Nije opravdamo ni po kom osnovu da koncert jedinog profesionalog tambur. sastava u ovoj zemlji povodom 65-godišnjeg jubileja orkestar počinje na čelu sa harmonikošem pa makar se on zvao i Mića Janković, koga smatran dobrim muzičarem i to sa numerom koja je veštački pripisana "autoru" koji to nije..Nije opravdano ni pristojno da na istom koncertu nastupe još dva harmonikaša koji sa ovim ok.i tamburaškom muzikom nemaju ništa pa neka su to Sofronijević i Ljubiša Pavković protiv kojih takođe kao muzičara nemam ništa.A još manje je opravdano da isti Pavković+ Zv.Bogdan na koncertu povodom 65- god. jubileja tamb.ork.dobiju skoro trećinu programa.

  Oceni komentar:
  6
  11
 • Milan

  pre 56 dana i 23 sata

  Ništa više nema smisla ništa vredno ni proslavljati. Iz zaloga što para vrti gde nema mozga da burgija! I iz istog razloga ko što je na tamburica festu pevala spodoba krimosa i ratnog zloćinca! Iz istog razloga što nam je razvaljen grad, društvo i što su vojvođani otperjali iz ove kaljuge…

  Oceni komentar:
  5
  10
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.