NOVOSAĐANI: Najbolji rezultati dolaze onda kada je najteže

NOVOSAĐANI: Najbolji rezultati dolaze onda kada je najteže

Drevna borilačka veština naučila ga je strpljenju, disciplini i samopouzdanju. Kada su mu se snovi iznenada razorili zbog povrede, upravo mu je ljubav prema karateu pomogla u ozdravljenju i ostvarivanju najviših sportskih rezultata.

Dvadesetogodišnji Jovan Simić rođen je u Novom Sadu. U rodnom gradu je završio gimnaziju, a trenutno je na prvoj godini studija psihologije na Filozofskom fakultetu. Višestruki je prvak države i pobednik Kupa Srbije u raznim uzrasnim kategorijama u katama i aktuelni je vicešampion Evrope. Stipendista je Ministarstva sporta i omladine.

 - Imao sam četiri godine kada me je otac odveo na prvi karate trening i odmah mi se svidelo. Strast je prešla u ljubav koja je prerasla u posvećenost i na kraju postala sastavni deo života. U početku me je demoralisalo to što nisam mogao da stignem do zlata. Međutim, kako sam ušao u ozbiljnije kategorije ostavio sam konkurenciju iza sebe i počeo da osvajam najsjajnije medalje – priča Jovan.


Tako je 2013. godine stigla evropska bronzana medalja za kadete. Ali, već naredne godine iznenada su usledili zdravstveni problemi.

- Pre tri godine  počeli su bolovi. Ispostavilo se da sam se rodio sa nižim kukovima i pri svakom nožnom udarcu dolazilo je do trenja i stvorilo se zadebljanje oko kuka. Prelomni trenutak bila je operacija levog kuka i posle toga su mi lekari zabranili da se bavim karateom. Bio je to najteži period za mene. Bio sam na ivici depresije i pitao sam se koja je moja svrha u životu, a i u školi mi je popustila pažnja. Pokušao sam sve da to potisnem tako što sam se češće družio i viđao sa drugarima – priseća se Simić.

Sagovornik portala mojnovisad.com, iako je još hodao sa štakama, samo tri meseca posle operacije vratio se sportu.

- Ušao sam u salu, spustio sam štake i počeo da treniram. Kada sam osetio tatami (podlogu) pod nogama to je za mene bio blagoslov. Znao sam da je to to, i da bez karatea ne mogu. Roditelji su bili skeptični, jer su mislili na moje zdravlje, ali ispostavilo se da je oporavak išao brže nego što je predviđeno. Više nisam imao zdravstvenih problema. Ubrzo sam ostavio štake i počeo da se spremam za evropsko takmičenje u februaru 2015. godina na kojem smo osvojili srebrnu medalju u timu – priseća se Jovan.


Mladi Novosađanin je prošle godine osvojio titulu seniorskog prvaka Srbije i aktuelni je vicešampion Evrope. Mogućnost da se zadebljanje vrati i dalje postoji, ali preuzeo je rizik i redovno se kontroliše kod lekara.

- Karate je način života i naučio me je disciplini i da budem ambiciozan. Zahvaljujući njemu obišao sam Evropu, ali i zemlje Azije kao što su Indonezija i Malezija. Takva lepa sećanja i iskustva se nikad ne zaboravljaju – kaže Jovan.

Ovaj momak potiče iz sportske porodice. Otac Dobrivoje (slika dole) nekadašnji je džudo takmičar i osnivač i predsednik Karate kluba "Winner" u kojem trenutno trenira oko šezdesetak dece i više reprezentativaca. Sestra Jovana je takođe uspešna i više puta nagrađivana karatistkinja.


- Ne treniram sa sestrom, jer smo oboje temperamentni pa se onda trening ne završi dobro – kaže Jovan sa osmehom na licu i nastavlja:

- Mama se ne bavi sportom, ali ona nam je moralna podrška i bodri nas kada nam je teško, jer su finansije uvek najveći problem. Puno mi pomaže stipendija od države i sada je već druga godina kako je dobijam – iskren je Simić.

Karate klub "Winner" je poslednjih dana i tema mnogih medija. Naime, klub je pre skoro dve godine sa Mesnom zajednicom "Vidovdansko naselje" (kod Najlon pijace) zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na neodređeno vreme, po kojem mesna zajednica svoju veliku salu ustupa za treninge, a klub zauzvrat okuplja što veći broj dece i omladine da bi radili sa njima. Nedavno je mesna zajednica aneksom ugovora htela da odredi raspored treninga, ali se rukovodstvo kluba sa time nije složilo. Ako ne dođe do kompromisa, klub će se do kraja godine morati iseliti.

Međutim, Jovan razmišlja pozitivno i priprema se za Prvenstvo Evrope za seniore koje će se u maju sledeće godine održati u Novom Sadu.

- Studiram psihologiju i želim to jednog dana da povežem sa sportom i da se time bavim profesionalno. Taj psihički deo je bitan svim sportistima i poučen svojim iskustvom želim u budućnosti pomoći drugima – završava svoju priču Novosađanin Jovan Simić.


Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Udruženje zaštite karatea Srbije

  pre 1289 dana i 1 sat

  Poštovani,
  Ovo je izuzetno emotivna priča o jednom vrhunskom sportisti Jovanu Simiću, ukoji je stavio u drugi plan svoje zdravlje iz prevelike ljubavi prema karateu. Osvajač je do sada 5 EVROPSKIH MEDALJA i aktuelni je vicešampion Ebrope za 2017 u katama.
  - MZ "Vidovdansko naselje" treba da je čast i ponos što u velikoj sali MZ trenira takav karate šampion od koga Država Srbija i Grad Novi Sad (čiji Gradonačelnik i član Gradskog veća za sport i omladinu ĆUTE i pored toga što su dobili pismenu molbu od Kluba da reše ovaj problem) i još 4 karate reprezentativca Srbije i oko 60 dece sa područja oko Najlon pijace.
  - Umesto da rukovodstvo MZ i Grad Novi Sad pitaju da li treba nešto da pomognu oko poboljšanja uslova za treninge u sali oni hoće da ih izbace na ulicu a od Jovana se očekuje da osvoji medalju na Prvenstvu Evrope za seniore u karateu koje se održava od 10-13. maja 2018. g. u Novom Sadu, kao domaćinu.
  IRONIJA i LICEMERNOST DA NE MOŽE BITI VEĆE ! :(

  Oceni komentar:
  0
  6