NOVOSAĐANI: "Ninin svet perli" oduševljava novosadske, ali i dame širom sveta

NOVOSAĐANI: "Ninin svet perli" oduševljava novosadske, ali i dame širom sveta

Najstariji oblik nakita na zemlji jesu perle – smatra se da su stare oko 82.000 godina. Ovaj nakit je pronađen pri istraživanju Golubije pećine kod Taforalta u istočnom Maroku, a sastojao se od 12 probušenih ljuštura morskog puža roda Nassarius koje su bile premazane okerom. Međutim, prvi tragovi veće izrade nakita potiču još od kromanjonaca, a stari su oko 40.000 godina. Zato je danas nakit neizostavni deo svih kultura.

Naša ovonedeljna sagovornica Nikoleta Klaić je "opčinjena" nakitom od malena kada je, kao devojčica, "krala zanat" od tate svog drugara. Kako je stasavala, i sama je krenula u avanturu izrade unikatnih komada nakita čiji je brend "Ninin svet perli", danas vrlo cenjen među ženama u Srbiji, ali i u inostranstvu.


Rođena je u junu 1979. godine i, kao tipična predstavnica svog horoskopskog znaka blizanaca, Nina i dalje istražuje i žudi za nekim novim i originalnim stvarima te, kako dođe novo godišnje doba, tako i ona izbaci novu kolekciju. Nikoleta je nakit počela da pravi pre 11 godina, isključivo za sebe jer joj se u gradu ništa posebno nije dopadalo, a posebno ne kineska bižuterija. Kasnije ga je izrađivala i za svoje prijatelje a, radom i upornošću, njeni komadi nakita su se pre nekoliko godina mogli videti i na modnim revijama. 

Pohađala sam osnovnu školu "Svetozar Marković Toza", a nakon toga i Srednju medicinsku, smer zubni tehničar. Posle završene srednje škole, zaposlila sam se kao stomatološka sestra i taj posao radim već pune 22 godine i mogu vam reci da volim svoj posao i da volim rad sa pacijentima. U međuvremenu sam se udala i rodila dva sina, stariji ima 20, a mlađi 16 godina. Njih dvojica, uključujući i mog supruga, su mi neizmerna podrška i mislim da ništa od ovoga ne bi bilo da mi oni ne daju vetar u leđa – priča Nikoleta.
 


Ona je još kao sasvim mala devojčica obožavala da prevrće mamine kutije sa nakitom, da stane ispred ogledala i da se kinđuri. Kasnije je odlazila kod svog drugara i tamo je, gledajući njegovog oca kako niže perlice, "krala" zanat. Pošto je oduvek volela unikatne i originalne stvari, počela je sebi da pravi upečatljive ogrlice, minđuše i prstenje, a pošto se sve to dopalo i njenim drugaricama, one su je zamolile da i njima napravi sličan nakit, dok se je drugari molili da napravi nešto za njihove devojke. Tako je sve krenulo...

 


Danas u ponudi ima ogrlice raznih oblika i domenzija, minđuše, narukvice, lančiće za naočare, s tim da nijedan od tih komada nije isti, jer Nikoleta ne voli da se ponavlja i smatra da je svaka žena unikat sama po sebi i zato zaslužuje da nosi isključivo originalne stvari koje odgovaraju njenoj ličnosti. 


– Pri izradi nakita koristim poludrago kamenje, murano staklo, sedef, češko staklo, keramiku, drvo i tibetansko srebro. Moram da istaknem da materijale kupujem isključivo u inostranstvu, a to mi pričinjava duplo zadovoljstvo jer i muž i ja volimo da putujemo po svetu. Pre sedam godina sam saznala za jednu porodicu sa Filipina koji su jedini u svetu radili intarziju – ugrađivanje sitnih delova Abalon školjke u materijale. Naime, ova školjka, kada se izvuče iz mora, na sebi ima krečnjak, ali kada se on skine pojavi se lepota čiste prirode. Od njega sam naručivala perlice i taj nakit se pokazao kao veoma popularan. Međutim, od korone, Filipinac je veoma podigao cene i ja zaista više ne vidim isplativost i stoga sam sa ovim materijalom napravila pauzu – priča Nina. 


Kada počne da niže perle, to obično radi u svojoj radionici, uz njoj omiljenu muziku koja je ponese i zato je svaka komad nakita satkan i od emocija koje Nikoleta u datom trenutku oseti. Za nju, dok pravi ove lepe stvarčice, staje vreme i nije joj bitno da li će ogrlicu napraviti za dva sata ili tri dana. Zato svaki ovaj komad koji ona napravi ima svoju priču – nekad setnu, a nekad i srećnu. Najvažnije jo je da se to što radi njoj svidi, kako bi moglo da se dopadne i ženama širom sveta. 

Sa četiri godine sam krenula na balet, a kasnije sam još 11 godina išla na moderan ples i zato na svojstven način osetim muziku. Zatvorim se u sobu, pustim nešto što me opušta i to su momenti kada inspiracija za nizanje perli sama dolazi. Inače, vrlo sam pedantna i vodim računa o svakom detalju – ako mi se nešto što sam napravila ne dopadne, ja to rasturim, a kasnije ponovo počinjem da nižem. S ponosom mogu da kažem da sada već imam ozbiljan krug žena kako kod nas, tako i u svetu koje mi naručuju nakit. Moje mušterije su toliko stekle poverenje u moj rad da mi sada samo pošalju sliku garderobe, torbe ili cipela i na osnovu toga traže da im napravim ogrlicu, lančić ili minđuše – pojašnjava naša sagovornica. 


Ova Novosađanka je veoma ponosna i na to što je 2019. godine u okviru tradicionalne Međunarodne stručne konferencije "Biznis na štiklama", organizovana i modna revija "Tačka. Zarez" dizajnerke Sanje Lončar i to upravo sa nakitom "Ninin Svet Perli". Kasnije je na još jedno konferenciji koja je održana u Zagrebu njen nakit krasio odevne kombinacije manekenki. 

– Godinama sam išla na sajmove na kojima se prodaju rukotvorine, sada ne idem, jer zaista više nemam potrebu. Nakit prodajem preko Fejsbuk i Instagram stranica, a i imam već stalne mušterije koje mi naručuju. Moja najveća nagrada je ta što su žene prepoznale moj rad i što danas s ponosom mogu da se predstavim kao vlasnica brenda "Ninin svet perli" – zaključila je Nikoleta.

Oceni vest:
20
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan