NOVOSAĐANI: Nova društvena mreža iz srca Vojvodine

NOVOSAĐANI: Nova društvena mreža iz srca Vojvodine

Kao srednjoškolac programirao je mobilne aplikacije i igrice za sebe. Danas kao stručnjak stvara za sve ljude i nada se da će njegov primenjivi program uskoro preplaviti svet. Ako vam ove godine na letovanju u inostranstvu zatreba lekar, možda će vam baš njegova aplikacija reći gde se nalazi najbliža ordinacija.

Miloš Jokić rođen je u Novom Sadu 1989. godine. Završio je specijalni matematički smer Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i osnovne i master studije na Fakultetu tehničkih nauka. Trenutno je vlasnik i jedini zaposleni preduzeća za programiranje GRADOID i kreator istoimene društvene mreže koja će se od marta moći besplatno instalirati na android telefone.


- Pošto mi je otac programer, drugari se uvek šale da sam počeo da se bavim programiranjem od svoje šeste godine. Redovno sam išao na matematička takmičenja, a u srednjoj školi sam dobio dobru osnovu, tako da sam studije završio bez poteškoća
– počinje svoju priču Miloš i nastavlja:

- Kao student počeo sam se honorarno baviti android programiranjem i bila je to lepa zarada. Naravno, tada se nisam tome preterano posvetio, jer na prvom mestu je bilo učenje, a nisam hteo da zapostavim ni društveni život – kaže Jokić.

Posle završenog fakulteta sagovornik portala mojnovisad.com tri godine je radio u struci u jednoj novosadskoj kompaniji. Međutim, nije se bavio onim čime je želeo.

- U Novom Sadu je još uvek malo android programera i ta oblast je slabo pokrivena u našem obrazovnom sistemu. Srećom organizuju se stručna okupljanja, predavanja i radionice koja su veoma korisna. U svetu trenutno postoji 1.5 milijardi korisnika android telefona, a zbog stanovnika zemalja trećeg sveta, predviđa se da će ih za pet godina biti još milijardu. To je prilika za stručnjake u ovoj oblasti – rekao je Miloš.


Mladi Novosađanin je tokom prošle godine osvojio prvo mesto na dva programerska takmičenja, a jednu on njih organizovao je grad Novi Sad. Motivisan i samouveren, Jokić je odlučio da postane svoj gazda i pokrenuo je svoju firmu.

- Za vreme studija došli smo sa drugovima na ideju za aplikaciju sa kojom biste mogli pretraživati sva mesta i dešavanja oko sebe. Pre godinu dana sam odlučio da nastavim sa tim, doduše drugačije nego kao što je prvobitno bilo zamišljeno. Tako je nastala aplikacijaGRADOID, spojeno od reči "grad" i "android". Radi se o društvenoj mreži baziranoj na lokacijama. Gde god da se nalazite, u Srbiji, ili negde u svetu, moći ćete da vidite gde su u vašoj blizini dešavanja koja vas interesuju – kaže Miloš.


Gugl meps i Gugl plej nude svoje podatke koje aplikacija GRADOID filtrira po kategorijama.

- Ako ste na moru i tražite najbližu apoteku u vašoj blizini koja radi, dobićete spisak tih objekata i biće prikazani na mapi. Isto se odnosi i na auto servise, radnje, restorane, bilo šta što vam je potrebno. Događaje pretražujete po kategorijama, kojih ima oko pedeset (kulturni, zabavni, obrazovni, itd..). Možete dobiti informacije kada i dokle traju neki događaji. Ovo su opcije koje možete koristiti, bez obzira na kom delu planete se nalazite. Trenutno je dostupna beta verzija, ali već od marta građani će moći da skinu besplatno finalnu verziju na svoje android telefone i zauzimaće oko šest megabajta prostora – objašnjava Jokić.


Jedna od opcija je i da korisnik GRADOIDA postavi pitanje pa da mu ostali korisnici odgovaraju. Ali za tako nešto aplikacija mora da se omasovi u upotrebi.

Veliki podstrek za ovaj poduhvat Milošu je bila i poseta konferenciji o novom programskom jeziku, koja je održana u novembru u San Francisku. Novosađanin je tu priliku iskoristio da upozna stručnjake Gugla i da poseti kampus te kompanije.

- Proveo sam dve nedelje u Americi o sopstvenom trošku. Na konferenciji su bili stručnjaci iz mnogih svetskih firmi, a sa nekima sam imao prilike da razgovaram i da se konsultujem. Pošto sam učestvovao u anketi Gugla, uspeo sam da posetim njihove prostorije. Saznao sam da ta kompanija svojim zaposlenima obezbeđuje usluge advokata, lekara, ali i mogućnost da im se opere veš, auto, ili da besplatno napune svoje električne automobile. Ideja je da reše što više privatnih problema zaposlenih kako bi se oni što bolje posvetili svom poslu. To su uslovi o kojima ovde u Srbiji možemo samo da sanjamo – kaže Jokić.

Ipak, poseta SAD bila je vredno i motivišuće iskustvo.

- Finalna verzija moje aplikacije biće dostupna u martu. Ako se pokaže dobro na srpskom tržištu, plan je da idem dalje, od države do države. Za sada sve radim sam, ali se nadam da će se to ubrzo promeniti – završava svoju priču Miloš.Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
43
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 2238 dana i 17 sati

  Bravo! Samo napred!

  Oceni komentar:
  2
  18
 • Bivsi FTN bivsi asistent

  pre 2238 dana i 16 sati

  Svaka cast, ovaj momak sve radi za primer, hocemo vise clanaka o ovakvim talentovanim i vrednim mladim ljudima !

  Oceni komentar:
  1
  20
 • Dalibor

  pre 439 dana i 6 sati

  Cao Druze hteo sam da te pitam dali bi Radio jednu aplikaciju Koja refreschuje stranicu

  Oceni komentar:
  0
  0