NOVOSAĐANI: Novinarka na funkciji profesionalne upravnice zgrade

NOVOSAĐANI: Novinarka na funkciji profesionalne upravnice zgrade

Školovala se za rad sa decom, ali pošla je očevim stopama i najbolje godine života provela u novinskoj redakciji. Danas kada su mnogi mediji propali, a pristojan posao postao luksuz, nije se bojala da promeni struku kako bi samu sebe zaposlila.

Jasmina Miletić, ili Jaca kako je prijatelji zovu, rođena je u Novom Sadu 1969. godine. Po obrazovanju je učiteljica. Deset godina je radila kao novinar u novosadskom "Građanskom listu". Uskoro treba da postane profesionalni upravnik zgrade.

- Do 2000. godine sam radila u školi. Tata je bio novinar, brat je radio u Radio Novom Sadu, a ja sam se borila da ne uđem u medijske vode. Ali pre šesnaest godina otpočela sam karijeru u tadašnjem "Građanskom listu" – priseća se Jasmina i nastavlja:

- Uglavnom sam pratila estradu i kulturu. Stekla sam nove prijatelje i upoznala mnoge ljude koji su me fascinirali, iako to nisam od njih očekivala, dok su me neki razočarali. U svakom slučaju radi se o stresnom poslu i nije baš pogodan za porodične ljude – kaže Miletić.Tako je jednom prilikom sagovornica portala mojnovisad.com dobila zadatak da kontaktira Zafira Hadžimanova kako bi s njim uradila intervju.

- Iako je bio poznat, moram priznati da ga nisam do tada previša pratila. Znala sam da je kvalitetan umetnik. Međutim, posle intervjua, svaki put kad bismo se sreli na nekom događaju on bi mi prišao i pitao kako sam. Čak mi je slao svoje knjige kada ih je objavio. Mnoge ličnosti sa javne scene više te ni ne pogledaju nakon što ti daju izjavu i valjda mi se Hadžimanov zato toliko urezao u sećanje – rekla je Jaca.

Nakon gašenja "Građanskog lista" Jasmina je jedno vreme pomagala bratu defektologu na pripremanju projekata. Onda je pre nekoliko godina preuzela funkciju predsednika skupštine stanara u svojoj zgradi.

- Počela sam sa nekolicinom komšija da dovodim zgradu u red. Pošto sam se dobro snalazila u tim poslovima, odlučila sam da se, sa dolaskom novog Zakona o stanovanju, otisnem u profesionalne vode. Završila sam obuku za profesionalne upravnike, koja je u organizaciji Privredne komore, trajala sedam dana i naučila sam mnoge finese. Podučavali su nas iz oblasti prava, finansija, ali i psihologije – kaže Jasmina.

Uskoro je čeka polaganje ispita za zvanje profesionalnog upravnika zgrade.

- Ako se ne varam, zakon smo maltene preuzeli od Slovenaca. On je donekle dobar, ali više je za   države Evropske unije. Sad ćemo imati zajednicu stanara. Sa finansijske strane biće teško, jer će biti mnogo obaveza vlasnika stanova prema zgradi. Ljudi će morati da shvate da je zgrada njihova i da je to kao da imaju svoju kuću – objašnjava Miletić.


Nakon što položi ispit Jaca planira da otvori sopstvenu firmu kako bi mogla da radi u svojoj novoj struci.

- Treba da nađem više klijenata da bi bilo isplativo. Vremenom ću morati angažovati i saradnike, jer fizički neću moći sve sama da postignem. Profesionalni upravnik mora biti dostupan 24 sata dnevno tokom cele godine. Ako odeš na godišnji odmor, ili na bolovanje moraš imati licenciranog kolegu koji će te menjati. Ogromna je to obaveza, ali navikla sam da radim sa ljudima. Mnogi me pitaju zašto mi sve ovo treba. Ali pošto imam godina koliko imam, uglavnom mi se svi zahvale kada tražim posao. Zato moram sama sebe da zaposlim. Sve zavisi od toga koliko si snalažljiv – završava svoju priču Jasmina Miletić.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojan Vunduk

  pre 2230 dana i 9 sati

  Divna osoba, sve najbolje u daljem radu...

  Oceni komentar:
  0
  4