Novosađani: Pesme svet čine boljim mestom

Novosađani: Pesme svet čine boljim mestom

Na Svetski dan poezije upoznajemo vas s našom sugrađankom za koju pisanje pesama predstavlja predah od izazova savremenog sveta.

"Moje ime je Biljana Grbin. Do sad sam napisala dve objavljene zbirke poezije, i više od 100 pesama. Bavila sam se jedno vreme TV novinarstvom. Uglavnom me je zanimala kultura i dokumentarni program. Kasnije sam otišla u štampane medije, ali kao prodavac reklamnog prostora. Kod nas se to zove marketing. I dan-danas to radim, ponosna sam na neke svoje projekte. Kao što je pisanje poezije. Ljubitelj sam filma, putovanja i prirode. Mnoge pesme su nastale iz ljubavi prema pomenutim oblastima. "

"Poeziju pišem od svoje šesnaeste, sedamnaeste godine. Imam par nastupa uživo, čitanja, i objava pesama u nekim časopisima. Poeziju doživljavam kao sažetak misli. Sposobnost pisca da se u par reči kaže mnogo, suština neke stvari. Ljubitelj sam knjiga i puno čitam. "

"Moja druga knjiga ‘Put u Beskraj’ sažetak je jedne oblasti filozofije koju sam u zadnje vreme proučavala. U njoj su se našle pesme koje govore o spiritualnim temama, one o prošlosti i one koje govore o budućnosti. Spiritualne pesme su odraz duhovnog shvatanja bića. Razumevanje pojma vremena, čoveka, prave stvarnosti fizičkog postojanja i sveta u kome živimo. Neke od pesama: ‘Treptaji vremena’, ‘Duša pesnika’, ‘Jahači vremena’, ‘Večnost’. "

"Pesme o prošlosti su počast ljudima koji su uspeli u svom nastojanju da se izbore za slobodu i istinu. Oni su skinuli stege vremena u kome su živeli. Njihovi gradovi koji su bili prelepi, ostali su netaknuti kako onda, tako i sada, u svojoj lepoti. Pesme: ‘Grad prošlosti’, ‘Katedrala’, ‘Zlatni grad’."

"Pesme o nekom budućem vremenu. Budućnost se kao proviđenje javlja u mom umu, u želji da neko novo vreme bude ostvarenje snova i ideja svih spiritualnih ljudi koje žele dobro sada. Pesme: 'Vladari Sunca', 'Bljesak u vremenu'."
 

"Moja prva zbirka 'Nemam sta da izgubim' deli se na dva ciklusa. Samim tim to su i dve zbirke koje sam spojila u jednu. U okviru ta dva ciklusa, sadrže poeziju koja govori o univerzalnim istinama, o sreći, traganju, putovanjima. Potrazi za boljim svetom. Govore o ljudima, državi, prirodi, duhovnosti i ljubavi. Ciklusi nisu jasno označeni, ali su prepoznatljivi. Glavni likovi, ako bi to sve pretočili u film, pošto su i same pesme slikovite, bili bi devojka, muškarac i Čarobnjak koji se pojavljuje na kraju. Devojka je glavni lik, muškarac se pojavljuje prvo kroz imaginaciju, snove, dolazi iz neke druge dimenzije, otelotvorava se u telo i na kraju se nalaze zajedno u ovoj fizičkoj dimenziji. Čarobnjak je mudrac, ako ne i Bog i on se pojavljuje na kraju, kao neko ko ispunjava želje junakinji. To je sve obojeno stvarnim svetom oko nas i stvarnim ambijentom."

"U pesmama gde govorim o buntu, traganju za boljim svetom, za putovanjima, jasno sam dočarala čovekovu potrebu da sanja, jer ako nema snove nema ništa. Kao što kažem u pesmi 'Muzika ptica' – 'sanjam da bi mi se san ostvario, ako nemam san nemam ništa'.To je objašnjeno i u pesmama 'Izlaz', 'Hodnici', 'Nema šta da se izgubi ( sažetak našega životnoga puta)'."

"Pesme donesu duhovni mir, svet čine boljim mestom. Mogu da doprinesu emotivnom i filozofskom otrežnjenju. Daruju nam tišinu u ovom vremenu svetske buke. Donose dodir sa svojim bićem, sa samim sobom, ma kakvu poeziju mi pisali i čitali. Pesme predstavljaju predah od savremenog sveta, daruju nam određenu zapitanost i poneki odgovor o svetu oko nas," kaže na kraju Biljana Grbin.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivica

  pre 3003 dana i 13 sati

  Prva zbirka pesama je odlična. Jedva čekam da pročitam "PUT U BESKRAJ". Moram da pohvalim izuzetno lepo urađenu naslovnu stranu.

  Oceni komentar:
  0
  5