NOVOSAĐANI: Preko 70 hiljada sugrađanki okupila je na jednom mestu

NOVOSAĐANI: Preko 70 hiljada sugrađanki okupila je na jednom mestu

Otkako je, pre skoro četiri godine, osnovala Fejsbuk grupu "Novosađanke", koja je od samog starta rasla vrtoglavom brzinom, ona privlači veliku pažnju svojom pojavom, stavom i energijom. Kako kaže, ili je obožavaju ili je baš ne vole, a ona je najponosnija na humanitarna postignuća svoje onlajn zajednice, koja sada broji preko 70 hiljada članica i gde se vrti preko 500 objava dnevno.

Lana Francer rođena je 1980. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu i srednju Ekonomsku školu. Radila je u ugostiteljstvu, buticima, igraonicama, a trenutno je menadžer picerije "Rispetto". Majka je dvoje dece i zadovoljna je kako uspeva da se hvata u koštac sa svim obavezama koje ima. Velik deo svog vremena odvaja na uređivanje svoje Fejsbuk grupe, koja je postala nešto poput novosadskog Gugla, budući da ima velik i brz protok informacija.

Pod budnim okom posmatrača, jasno je da je postala jedna od naših sugrađanki koje imaju određeni uticaj, pa joj se vrlo često javljaju žene da je pitaju za savet oko odabira lekara, kozmetičara, majstora, psihologa...

Mnogo toga je iza nas, ali ono što meni stavlja pečat na tu grupu je gomila humanitarnog rada i to je nešto što i danas traje. To nije uvek jako pompezno, vrlo često povežem ljude sama, ali ako je nešto jako hitno, onda objavim javno. Bilo je tu svega, od kupovine televizora deci oboleloj od karcinoma, preko kupovine proteze i automobila devojci koja je ostala bez noge, pa do milionskih iznosa koje smo zajedno uspele da skupimo, a koje su nekome spasile život - opisuje Lana i dodaje da od skoro sarađuje sa autorima emisije "Kuća od srca", koje povezuje sa porodicama kojima treba pomoć.

Naravno, u žiži grupe je ono zbog čega je i osmišljena, a to su svakodnevna pitanja i odgovori koja olakšavaju živote žena u našem gradu, od toga gde nešto kupiti, nabaviti, šta odabrati, do potražnje za lekovima, osobama, stručnjacima... No, nije retko da se ovde iznesu i neki lični problemi, javno ili anonimno.

Žene imaju problema sa manjkom samopouzdanja, anksioznošću, brakovima... Tu imamo podršku Sneže Radović, koja je i moj terapeut, kao i Dine Bajramović, moje advokatice, koja pravi tutorijale na teme koje zanimaju naše članice. Oko vođenja grupe mi pomaže Marina Antonijević, poznata po brendu "Bakloveica", moja je desna ruka, ona odobri jako puno postova dnevno, jer ja ne mogu sve da postignem. Uz to, u grupi ima jako puno uticajnih Novosađanki iz sveta kulture, umetnosti, medicine, koje su tu, ali ćute i jave mi se kada negde mogu da pomognu – tvrdi sagovornica portala Moj Novi Sad.


U grupi ima žena od 16 do, kako kaže Lana, 100 godina i sve su veoma različite, ali je primetila da mnoge od njih najviše muči tuđ problem, tuđa muka i tuđ uspeh.

Neke od njih imaju problem sa mnom, jer postoje one koje mi četiri godine stalno traže neku grešku, ali ne bi bilo ni normalno da te svi vole. Jako mi je drago što mnoge od njih misle da ja imam milione, da živim jako lagodno i da živim kao princeza. Ako odajem takav utisak, ja sam prezadovoljna. One me znaju kao lika sa interneta i nije ni čudo da imaju predrasude, a veoma često misle da sam niska i sitna, pa se iznenade kad vide da sam visoka – kroz smeh priča Lana.

Kao i na svakom mestu gde obitava puno žena, i u ovoj grupi su neminovne svađe, ali naša sagovornica primećuje da one žene koje su najbučnije u svađama, često budu prve kada nekome treba pomoći.

Upoznala sam jako puno žena preko grupe, a tu su se rodila i brojna prijateljstva, kao i poslovne saradnje. Naučila sam i da slušam njihove sugestije. Moj život je ova grupa promenila iz korena, toliko sam sebe pokrenula, da sam ubacila i neke nove navike. Svesna sam da me stalno posmatraju i da sam u poziciji da moram o svemu da vodim računa – iskrena je Francer.

Lana redovno ide u teretanu i želi na sve načine da pokaže ženama da život posle četrdesete nije gotov, nego da tek počinje, u šta i sama veruje.

Nikada nisam imala lepši ni spokojniji život nego sada. Volim sebi da ugodim, hedonista sam. Recimo, pošto ne pijem alkohol, onda često sipam jogurt ili kiselu vodu u lepu vinsku čašu, upalim sveće i uživam. Žao mi je što mnoge žene svašta trpe ili se učaure, pa zaborave na sebe ili ne umeju da uživaju u malim stvarima. Zato bih ženama poručila da moraju naučiti sebe da vole i sebi da udovolje, na način koji im prija, makar dva puta nedeljno – naglašava administratorka Novosađanki.

Kaže da "Novosađanke" svakodnevno dobijaju i oko 20 zahteva za prijem u grupu od strane muških profila i da joj nije jasno zbog čega, ali se setila i simpatične situacije gde je preporučila jednog vrednog momka koji radi kombi prevoz, a koji se posle oženio devojkom koja ga je angažovala nakon toga.

Njen prosečni dan je vrlo dinamičan i ispunjavajući.

Ustajem ujutru oko 7, odvedem mlađe dete u školu, dođem u lokal u kojem radim, zatim kreću sastanci, pa teretana. Popodne kupim decu iz škole, ručamo, bavim se grupom, obiđem lokal predveče, uveče odgledam neki film ili Diznijeve crtaće sa decom i nikad ne idem na spavanje posle ponoći – opisuje ova Novosađanka svoje navike.

Lani nikad ne manjka novih ideja kojima s vremena na vreme osvežava grupu, pa tako upravo započinje emitovanje emisija na svom Jutjub kanalu, u kojima će ugostiti one članice koje su na neki način obeležile grupu.

Oceni vest:
40
49

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Svetozar

  pre 702 dana i 7 sati

  moćno. nije lako krotiti toliko žena na jednom mestu :)

  Oceni komentar:
  9
  24