NOVOSAĐANI: Umetnica koja fotografijom menja društvo

NOVOSAĐANI: Umetnica koja fotografijom menja društvo

Težila je umetnosti od malih nogu i pronašla sebe u dokumentarnoj fotografiji. Nada se da će svojim radovima doprineti da svet, barem malo, bude bolje mesto za život.

Dvadesetosmogodišnja Marija Erdelji je u rodnom Novom Sadu završila Akademiju umetnosti, likovni odsek, smer za fotografiju. Danas je suvlasnica studija za fotografiju KLM i fotoreporterka "Omladinskih novina". Nagrađivana je nekoliko puta za svoje radove, od kojih su neki objavljivani i u inostranstvu.

- Osim strica, niko drugi u porodici nije se bavio umetnošću. Od detinjstva sam želela da budem slikar, ali, dok sam bila osnovac, deda mi je poklonio fotoaparat. Bila je to "Smena 8", sa kojom sam uradila prve crno-bele fotografije. Tada se rodila ljubav koja je opstala do danas – priča Marija i nastavlja:

-  Nosila sam aparat ulicom i fotografisala, išla sam na događaje, čak sam i oca ovekovečila na radnom mestu. To su bili moji počeci u dokumentarnoj fotografiji – priseća se Erdelji.

Nakon srednje škole, sagovornica portala mojnovisad.com upisala je Akademiju umetnosti, gde je, pored osnovnih, završila i master studije.

- Negde na četvrtoj godini studija, mentor nam je dao mogućnost da biramo između dve teme. Jedna je bila modna fotografija, a druga dokumentarna. Izabrala sam ovu drugu i odlučila da prikažem život dece sa posebnim potrebama. Pošto sam ih retko viđala na ulicama, ali i uopšte u društvenom životu, uvek sam se pitala kako ona žive. Nakon što sam prikupila sva odobrenja, omogućeno mi je da fotografišem aktivnosti nekoliko dece u Domu u Veterniku. Išla sam tamo jednom nedeljno, a na projektu, koji je na kraju postao i moj master rad pod nazivom "Živimo zajedno", radila sam ukupno dve godine – objašnjava Marija.

Iz te priče rodila se i knjiga sa pedesetak fotografija, a mlada Novosađanka je pronašla sebe u svetu svetlopisaca.

- Još sam tokom studija počela raditi kao slobodni strelac. Iako sam u duši bila posvećena umetničkoj i dokumentarnoj fotografiji, komercijalna je bila neminovnost, kako bih mogla finansirati sledeće projekte na kojima sam želela da radim. Radila sam i ono što ne volim da bih se kasnije mogla posvetiti onome šta želim – priča Erdelji.

Tako je Marija uspela da za godinu dana prikaže odumiranje jednog srpskog sela u Hrvatskoj.

- To je bila priča o izgubljenim i zaboravljenim mestima kao što je selo koje se nalazi u Slavoniji nedaleko od grada Osijek. Malo mesto po imenu Branimirovac sa otprilike sto kuća, od kojih je danas možda petnestak naseljeno. To je tako delimično zbog rata, ali i zato što omladina budućnost vidi u gradu. Fotografijama sam želela da utičem na ljude da se zapitaju da li je prava odluka otići iz takvog mesta, i da li život na selu može da bude alternativa siromaštvu u gradovima – kaže Erdelji.

Pored navedenih, ova umetnica bavila se i ekološkim temama, a svojim fotoaparatom revnosno je pratila i proteste "Protiv diktature", koji su se, posle završenih predsedničkih izbora, jedno vreme redovno održavali i u Novom Sadu.

- Volela bih da moji radovi, koji kritikuju društvo, promene svest ljudi na bolje. Takođe, želela bih da steknem ime u svetu dokumentarne i umetničke fotografije, ali i da mogu da živim od toga. Da bih to sve postigla, mislim da me svetla budućnost ipak očekuje negde u inostranstvu – završava svoju priču Marija Erdelji.  

Tekst: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Zoran Ješić, Marija Erdelji i Nenad Karlić

Oceni vest:
16
15

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Thulsa Doom

  pre 2526 dana i 7 sati

  Džabe akademija... generalno loše fotografije, slabi fotografi oboje... KLM studio sucks.

  Oceni komentar:
  12
  19
 • Veki

  pre 2526 dana i 3 sata

  Nista posebno, ove fotografije. Ja kao amater imam bolje. Svi nesto filozofiraju sa tom fotografijom.....a rade svadbe i krstenja.

  Oceni komentar:
  9
  15
 • Panonski Psihić

  pre 2526 dana i 3 sata

  Gde nestadoše kriterijumi?

  Oceni komentar:
  7
  15
 • Sonja

  pre 2525 dana i 1 sat

  Jako bih volela da neko od pametnih komentatora isfotografise jednu svadbu ili krstenje, da vide kako je to "lagano"

  Oceni komentar:
  10
  11