11. rođendan Otvorene kuhinje CK13

11. rođendan Otvorene kuhinje CK13

U sredu, 8. septembra u "Crnoj kući" će se obeležiti rođendan.

Otvorena kuhinja CK13 je nastala 2010. godine kao volonterski projekat po uzoru na slične u Evropi, konkretno u Nemačkoj, u kojoj ovakve aktivističke kuhinje deluju na alternativnoj, skvoterskoj i anarhističkoj sceni od ranih osamdesetih godina 20. veka pod nazivom Volxküche (VoKü). Kao samoorganizovani kolektivi unutar različitih autonomnih i omladinskih centara i danas su sastavni deo leve političke scene i infrastrukture.

Otvorena kuhinja je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna. Promoviše veganstvo kao etički, ekološki i ekonomski prihvatljiv način ishrane, solidarnost i društveno-politički aspekt ishrane.

Kuhinja funkcioniše zahvaljujući volonterskom angažmanu i donacijama posetilaca. Zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe. Volonteri i volonterke sami planiraju i pripremaju večere, organizuju nabavku, čišćenje i promociju, a prikupljen novac na večerama ulaže se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad. U Otvorenoj kuhinji CK13 pripremamo vegansku hranu, jer proizvodnja i upotreba životinjskih proizvoda kao što su meso, mleko i jaja, podrazumeva porobljavanje, prisilno razmnožavanje, mučenje i egzekuciju životinja, eksploataciju prirode i zagađenje životne sredine – poručuju iz Otvorene kuhinje.

Poziv za volontiranje u kuhinji je uvek otvoren, možete da se prijavite preko Fejsbuk stranice Otvorene kuhinje CK13 ili preko mejla:

Slavljenička večera je zakazana za 20h, a ukoliko želite da se već ove srede priključite kuvanju možete doći u "Crnu kuću" u 16 časova.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan