5 popularnih vrsta poslova koje možete raditi sa znanjem stranog jezika

5 popularnih vrsta poslova koje možete raditi sa znanjem stranog jezika

Čak iako niste kvalifikovani za neki posao, ali znate da ga radite i pritom posedujete znanje nekog od stranih jezika, uz dobre informacije i malo snalažljivosti, nećete ostati gladni. Naprotiv, mogućnosti za pristojnu, pa čak i popriličnu zaradu su mnogobrojne, a na vama je da "prekopate" ideje i pronađete idealan poziv za sebe.

Naravno, ukoliko vaše znanje stranog jezika još nije na željenom nivou, leto je idealno da upišete neki ubrzani kurs i otvorite sebi vrata ka sjajnim poslovnim mogućnostima. A dobra stvar je i što se jezici mogu savršeno naučiti onlajn.
 

Freelance onlajn poslovi

Nikada nije bilo više načina da se zaradi radeći od kuće nego danas. Dijapazon freelance poslova za koje vam je potreban samo računar i Internet zaista je ogroman, a za lakše nalaženje angažmana tu su i aktuelne platforme kao što su Upwork, Freelancer, Fiverr, 99designs i slični.

Ovakvih platformi ima na stotine, a većina funkcioniše tako što klijent postavlja ponudu za posao, na koju frilenseri odgovaraju sa svojim ponudama. Takođe, klijente i sami mogu da se jave frilenseru čiji CV iz baze podataka im se svidi.


S početka je potrebna upornost, ali nakon određenog perioda zarada može da bude odlična, pa se neki frilenseri opredeljuju samo za ovakav rad. Poslovi koji se traže su grafički dizajn, programiranje, marketing, računovodstvo, pisanje, prevođenje, unošenje podataka, virtuelni asistenti…

Ovakva vrsta rada nudi slobodu i mogućnost kreiranja sopstvenog radnog vremena, a većina je mnogo bolje plaćena od istih poslova na domaćem tržištu. Znanje stranih jezika je neophodno, što zbog snalaženja na platformi i dogovora sa klijentima, što zbog toga što se većina poslova obavlja upravo na ovim jezicima.


Rad u call centrima

Mnoge kompanije danas imaju potrebu za zaposlenima u call centrima, kojima je osnovni zadatak da obavljaju telefonske pozive sa klijentima iz inostranstva. Neretko se, pored diplome završene srednje škole, za ovu poziciju traži isključivo tečno znanje određenog stranog jezika, specifičnog za područje sa kojim sarađuju.

Oglase za operatere sa znanjem stranog jezika viđamo gotovo svakodnevno, a kako saznajemo, najčešće se radnici koji odgovaraju traženim uslovima zapošljavaju na duže staze, sa svim beneficijama. Sudeći po tome, i te kako može biti isplativo znati još neki strani jezik osim engleskog.


Rad na rečnim i prekookeanskim brodovima

Ovo je posao koji se planira mesecima unapred, jer je neophodno prijaviti se agenciji koja vrši odabir sezonskih radnika na prekookeanskim brodovima, a potom, prema njihovim uputstvima, obavljati dalje procedure i čekati na poziv. Na rečnim brodovima i prekookeanskim kruzerima provodi se od šest do osam meseci, a zarada može biti takva da se obezbedite za nekoliko godina unapred.


Na atraktivnim kruzerima potrebni su radnici za širok dijapazon poslova: od čistača, preko sobarica, do animatora, šankera, kuvara, konobara, recepcionera, hotel menadžera... Što je bolje vaše znanje stranog jezika (najčešće se traže engleski, nemački, ruski, mađarski...), to ćete moći dobiti bolju poziciju ili brže napredovati. 


Poslovi iz oblasti turizma i ugostiteljstva

Bilo da naše turiste vodite u inostranstvo ili u našoj zemlji komunicirate sa stranim turistima, sposobnost komunikacije na stranim jezicima se podrazumeva.


Možda niste znali da turistički vodič možete biti i sa završenom srednjom školom, ukoliko položite potrebne ispite i dobijete licencu od Ministarstva za turizam. Zatim, menadžeri i recepcioneri u hotelima su sve traženiji, a njihovo znanje stranih jezika je jedan od najcenjenijih kriterijuma. Iz ove oblasti ima još dosta pozicija u kojima je strani jezik veliki plus.


Sezonski i dugoročni poslovi u inostranstvu

Bilo da ste student, pa planirate da se prijavite na neki od work & travel programa ili ste nezaposleni, te maštate o radu u inostranstvu (da li u struci, da li neki od sezonskih poslova), biće vam potrebno poznavanje stranog jezika zemlje u kojoj ćete boraviti i raditi.


Za neke pozicije jezik nije toliko važan, ali za one najpopularnije, kao što su čuvanje dece, konobarisanje, rad u šanku, prodavnicama, buticima, restoranima ili na raznim događajima, uslov će svakako biti činjenica da se dobro snalazite na datom jeziku.


Letnji kurs stranih jezika u "Berlitzu"

Kako biste naučili ili unapredili dosadašnje znanje stranog jezika, možete upisati neki od ubrzanih letnjih kurseva koji se održavaju u školi stranih jezika "Berlitz". Oni se održavaju onlajn ili uživo u Novom Sadu i Beogradu, kako vam više odgovara, a trenutno možete iskoristiti priliku da uz jedan upisani jezik kurs drugog jezika dobijate gratis!

Na raspolaganju su engleski, nemački, francuski, španski, italijanski, ruski i onlajn poslovni engleski jezik, za sve uzraste i na svim nivoima znanja. Super je što je prvi onlajn čas besplatan, pa možete i sami da se uverite u kvalitet nastave i metode pomoću koje su stranim jezicima naučili već preko 40.000 polaznika!

,

Brz, efikasan i nadasve zanimljiv način učenja jezika pruža trajno znanje, koje će vam pomoći da pronađete svoj komadić sunca na bilo kojem delu naše planete, bilo da sanjate o radu od kuće ili u nekoj dalekoj zemlji preko sedam mora.

Koje su sve specifičnosti ovih kurseva jezika detaljnije možete pogledati na njihovom sajtu, posebnoj stranici za Novi Sad, kao i na Fejsbuku, ili ih pozvati na broj telefona 069 312 1170.


Promotivni tekst

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivana

  pre 1183 dana i 4 sata

  Korisno, sjajne ideje posebno u današnje vreme. Ima potencijala u ovim onlajn poslovima koji ne zavise od lokacija nego samo od znanja jezika. Al mi smo narod koji je poznat po brzom učenju i baratanju stranim jezicima. :)

  Oceni komentar:
  2
  4