5 stvari koje utiču na razvoj bebe u maminom stomaku

5 stvari koje utiču na razvoj bebe u maminom stomaku

Tempirajte da vam se dete rodi u novembru, ne začinjite ga nikako u maju i najbolje bi bilo da tokom trudnoće budete blizu maca i kuca i izbegavate duvanski dim.

Trudnice ponekad imaju osećaj kao da šetaju po minskom polju. Postoje stvari koje smeju i ne smeju da rade. Na primer, poželjno je da se što više kreću, hrane zdravo, izbegavaju alkohol i duvanski dim, prenosi "Telegraf".

Lista namirnica i navika ZA i PROTIV je velika i konstantno se proširuje. Predstavljamo vam pet stvari, koje mogu uticati na vašu trudnuću, a trebalo bi da ih znate.

1. Kućni ljubimci

Najnovije istraživanje pokazalo je da su mame sa krznenim kućnim ljubimcima, kao što su psi i mačke, imale decu mnogo otporniju na bakterije i sa zdravijom crevnom florom. Ovo je zabeleženo čak i ako su ljubimci prestali da žive sa njima nakon porođaja.

- Čovekov najbolji prijatelj vrlo lako može da se pretvori u bebinog najboljeg prijatelja. Postoji pozitivan efekat za bebu ako je trudnica izložena dlakama psa ili mačke, jer sprečava alergije. To se dešava jer mama dok je trudna prenosi snažan imunitet na bebu, stvarajući joj mnoge zdravstvene beneficije – rekla je doktorka Šeri Ros.

2. Vaš partner

Mnogi fokus stavljaju na majku kada je zdravlje bebe u pitanju, ali zapostavlja se uloga partnera. Njegove godine, konzumiranje alkohola i dijeta mogu biti od značaja.

- Očevi bi trebalo redovno da vežbaju, piju manje alkohola, imaju indeks telesnih masti ispod 30, jedu hranu bogatu proteinima i konzumiraju multivitamine kako bi poboljšali zdravlje i bili spremni za pravljenje dece – poručila je Ros.

3. Lekovi za glavobolju

Ovde ima dotsa kontroverzi. Brufen i aspirin se već neko vreme smatraju za lekove, koje trudnice ne bi trebalo da koriste, ali poslednja istraživanja pokazala su da i Tilenol, Butalbital i Ondansetron mogu izazvati negativne simptome.

Ros preporučuje da se sa glavoboljom izborite alternativnim načinima - dremkom, električnim jastucima, medijacijama ili akunpunkturom. Ako ovo ne da rezultat, Tilenol je svakako bolji od aspirina i brufena.

4. Vreme začeća

Mame koje su zatrudnele u maju imaju veću šansu da dožive prevremeni porođaj. Do ovog zaključka se došlo, jer stručnjaci veruju da žene mogu, neposredno što će se beba roditi, na zimu, dobiti prehladu.

Još jedna studija pokazala je da su deca rođena u novembru bila bolje građena i atletska, što se objašnjava time da su njihove mame bile izložene suncu i vitaminu D neposredno pre rođenja.

Mnoge osobe imaju manjak vitamina D, kaže Ros, a pošto utiče na plodnost, dobro bi bilo proveriti ovaj vitamin ako planirate da zatrudnite. Ako nemate pristup suncu, možete i dalje da vitamin D uneste u organizam kroz suplemente ili hranom.

5. Izloženost duvanskom dimu

Trudnice koje provode vreme sa pušačima najverovatnije će roditi decu sa problemima koncentracije i agresije. Isto tako postoji rizik da deca čije su majke tokom trudnoće izložene duvanskom dimu, budu neuhranjene prilikom porođaja i dožive iznenadnu smrt.

Preporučuje se izbegavanje zagušljivih prostorija i molba gostima da puše napolju ili čak i presvuku se, jer se štetne hemikalije mogu zadržati na odeći.

 

 

 
Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan