52 vikenda u Novom Sadu: Septembar u Sremskoj Kamenici

52 vikenda u Novom Sadu: Septembar u Sremskoj Kamenici

Mnogi su Sremsku Kamenicu uglavnom posmatrali iz neke od čardi na Ribarcu i Kamenjaru ili uz put, žurno hitajući na Fruškogorski maraton. Istina je da je Sremska Kamenica posebno mesto, ono koje su grofovi Marcibanji-Karačonji izgradivši dvorac odabrali za boravak i uživanje.

Sremska Kamenica je urbanicitet nastao na mestu povoljnih ruža vertrova, na obroncima lekovite Fruške gore u priobalju Dunava, jednom rečju na mestu koje se samo poželeti može.


Grofovska porodica Marcibanji de Puho je uz dvorac izgradila i park u stilu engleskog pejzažnog vrta koji je bio obogaćen retkim rastinjem i kamenim skulpturama. Danas je to najstariji i najprostraniji novosadski park. Dvorac Marcibanji-Karačonji je posle I svetskog rata otkupljen novcen Džona Frontigema da bi u njemu Darinka Grujić Radović vodila Srpsko-amerikanski dom za ratnu siročad. Dečje selo u Sremskoj Kamenici je nastavak novosadske tradicije zbrinjavanja dece kojoj je potrebna društvena briga i pažnja.


U centru mesta se nalaze Srpska pravoslavna Crkva Rođenja Bogorodice (1758) i Rimokatolička Crkva Našašće Svetog Križa (1811).


U blizini je i Spomen zbirka Jovana Jovanovića Zmaja (Zmajev muzej) koji poseti gro školaraca Srbije. Muzej je jedna od relikvija Novog Sada jer podseća da su generacije dece odrasle uz pesme Novosađanina, Čika Jove Zmaja. Info: Zmajev muzej + 381 (0)21 462-810.

Tekst: Gordana Stojaković
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan