52 Vikenda u Novom Sadu: Vinarije u Sremskim Karlovcima

52 Vikenda u Novom Sadu: Vinarije u Sremskim Karlovcima

Bajkovite i pitome Sremske Karlovce, nekada centar srpske kulture i duhovnosti, proslavilo je i dobro vino i vinogradarstvo kome su odvajkada pogodovali blagi obronci Fruške gore.

Prvi vinogradi na Fruškoj gori zasađeni su u 3. veku, za vreme vladavine rimskog imperatora Marka Aurelija Proba. Posle Karlovačkog mira i ulaskom u sastav Austrijske monarhije, vinogradarstvo ovde doživljava procvat, posebno u 18. veku kada karlovačka vina dolaze i do bečkog dvora gde ih je po predanju volela i carica Marija Terezija. Karlovački mitropoloti su svojevremeno poklanjanjem vina pridobijalni važne faktore u Beču oko borbe za srpske interese.


Karlovce je posebno proslavilo aromatično desertno vino Bermet, u čijoj se proizvodnji se pored grožđa koriste i različite vrste trava, suvog voća i začina. Pored dobro poznatih internacionalnih sorti – Šardone, Sovinjon blan, Merlo, Kaberne sovinjon – ističu se i novonastale sorte sa Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo poput Neoplante, Sile, Petre i Probusa.

 


Piti vino na mestu na kome nastaje poseban je doživljaj. Uz degustaciju po želji u vinskim podrumima saznaćete dosta toga o dugoj tradiciji vinogradarstva, načinu proizvodnje vina ali i neke male vinske tajne, a sve to začinjeno prijatnom atmosferom uz sremačko predjelo, štrudle sa makom ili kuglof.


Najava posete je obavezna.

Kontakte lokalnih vinarija možete naći na sledećim linkovima: 

https://novisad.travel/vinarije/

https://karlovci.org.rs/index.php/kulturna-ruta/vins-i-p-dru-i


Tekst:
Miloš Dunjić
Foto: Dragan Kurucić/Turistička organizacija Grada Novog Sada

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan