Adice: Infrastruktura kaska za širenjem naselja

Adice: Infrastruktura kaska za širenjem naselja

Dvadesetogodišnji, ubrzani rast ovog naselja nije pratila infrastruktura neophodna za njegovo funkcionisanje, poput kanalizacije, priključaka za gas, struju. Ogroman problem stanovnika Adica predstavljaju i pojedine neasfaltirane ulice.

– Veliki problem naselja Adice su, između ostalog, ulice koje nisu asfaltirane i uglavnom se najveći broj prijava vezuje upravo za pitanje asfalta – izjavio je je predsednik Saveta mesne zajednice Adice Jovan Brača, dodavši da se od početka gradnje naselja malo se ulagalo u infrastrukturu.

- Činjenica je da se ulice ne mogu asfaltirati pravim asfaltom sve dok u potpunosti ne bude rešen jedan od osnovnih preduslova za asfaltiranje, a to je završetak postavljanja kanalizacione mreže i priključaka za vodu, gas, struju... Tako da verujem da je to delom najveći razlog za neasfaltirane ulice, kaže Brača.

Potencijalnim problemima asfaltiranja umnogome doprinose i stranačke različitosti, u smislu da stanari neke ulice ne mogu da se slože oko potpisivanja saglasnosti da ne bi bilo tvrdnji da je neka druga partija uradila puteve. Predsednik MZ Adice dodaje i činjenicu da određene parcele, pa samim tim i ulice, nisu otkupljene od prethodnih vlasnika, niti je s njima postignuta saglasnost o eventualnim radovima te mogu podneti tužbu protiv grada zato što je nešto rađeno, a nije plaćeno.

Stanovnici pojedinih ulica naselja tvrde da nije istina da su sve ulice rađene, a naročito su kivni žitelji produžetka Ulice Bogdana Popovića jer, kako kažu, za šest godina koliko žive na tom mestu, tucanik je posut samo prve godine, a ispunjavaju sve uslove za asfaltiranje.

– Živimo u Sokolskoj ulici, koja je odeljena, manje- više, kapijom od glavnog puta – započinje priču Monika Vukašinović. – Baš zbog toga, prolazimo kroz produžetak Bogdana Popovića, koja je u katastrofalnom stanju. Kanalizacija je sprovedena te su radnici nakon kopanja obećali da će nasuti tucanik, ali od te priče na kraju nije bilo ništa. Put je u blatu, a prilikom čestih padavina, ulica se sve više deformiše, stvaraju se nove rupe i put je toliko loš da nekad ni automobili ne mogu proći, naročito ako svemu dodamo i izlivanje kanala prilikom obilnijih padavina. Inače, i kanal i put su državni delovi te nema bojazni da će biti bilo kakvih problema zakonskog tipa.

- Svake godine se nešto nasipa, okolne ulice, poput Desanke Maksimović i Slavujeve, koja je s druge strane, urađene su, a naša ulica, koja povezuje Desanke Maksimović i Slavujevu, uvek izostane. Nama je dosta života u blatu, živimo kao svinje, prolazimo s gumenim čizmama do kraja ulice te ih, dok niko ne gleda, močimo u kanal da bismo se donekle upristojili jer ulazimo u civilizacijski deo grada. Mi ovim putem apelujemo na nadležne da nam omoguće normalan i čist život jer naša ulica ispunjava sve uslove za radove, izjavljuje na kraju Monika Vukašinović

ŠTA KAŽU NADLEŽNI: Iz Zavoda za izgradnju grada saopštavaju da je održavanje saobraćajnica redovna aktivnost koja se sprovodi na osnovu Godišnjeg programa održavanja objekata putne privrede. Intenzivnija realizacija Programa se očekuje na proleće, kada i počinje građevinska sezona, i to na osnovu dinamičkih planova koje izrađuju stručne službe ZIG - a i JKP „Put“ na osnovu prispelih zahteva mesnih zajednica. Tako je u toku prošle godine saniran kolovoz u osam ulica na Adicama. I to prema spisku prioriteta koje je dostavila mesna zajednica, a za koje su i nadzorni organi ZIG - a, uvidom u stanje na terenu, utvrdili da su u izuzetno lošem stanju. Što se tiče Ulice Bogdana Popovića, u ranijem periodu je u toj ulici saniran kolovoz, a s obzirom na to da smo upoznati s lošim stanjem u produžetku ulice prema Slavujevoj, kada počnu radovi na održavanju saobraćajnica, stručne službe ZIG - a će preuzeti sve potrebne mere da se oštećeni kolovoz sanira, navode nadležni u Zavodu za izgradnju grada.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan