Agencija za lekove odobrila "Molnupiravir", prvi antivirusni lek

Agencija za lekove odobrila "Molnupiravir", prvi antivirusni lek

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže za RTS da će novi antivirusni lek protiv kovida 19 biti uskoro dostupan građanima Srbije. Lek će, ukazuje, biti primenjivan samo po preporuci lekara i da se očekuje da će to biti u kovid ambulantama.

Ona je izjavila da je Agencija za lekove odobrila "Molnupiravir", prvi antivirusni lek.

− Svi u Alimsu radili smo danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana −navodi Jelena Mitrašinović.

"Molnupiravir" je, kaže, oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina koji imaju koronu.

− Da bi lek bio primenjen pacijenti moraju da imaju bara jedan od faktora rizika za razvoj težih formi - da budu stariji od 60, pacijenti sa dijabetesom, gojazni čiji je bodi mas indeks iznad 30, pacijenti sa teškom opstruktivnom bolesti pluća, ozbiljnim bolestima srca i aktivnim malignitetima − rekla je Mitrašinovićeva.

U kliničkim studijama, dodaje, je pokazana značajna efikasnost leka, za 30 posto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

−Pokazana je zadovoljavajuća bezbednost. U studijama je najčešće prijavljivana kao neželjena reakcija dijareja, kod tri odsto ispitanika, prijavljivana je glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su neka uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova − ističe Mitrašinovićeva.

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lazar

  pre 534 dana i 8 sati

  To gospodzo dajte svojoj deci i svojim rodcacima. Nama taj dodatni otrov nije potreban. I....naspavajte se dobro, jer ste radili "danonocno".

  Oceni komentar:
  1
  4