Agencija za restituciju: Vraćeno 7.609 nekretnina starim vlasnicima

Agencija za restituciju: Vraćeno 7.609 nekretnina starim vlasnicima

Nakon deset godina rada Agencije za restituciju, najveći deo oduzete imovine vraćen je starim vlasnicima ili njihovim naslednicima, delom u naturi a delom odlukama o obeštećenju, a proces bi trebalo da bude okončan u narednih nekoliko godina, rečeno je na predstavljanju rezultata prve decenije rada ove institucije.

U prve dve godine nakon donošenja zakona o vraćanju imovine ili obeštećenju, Agenciji za restituciju podneto je 76.726 zahteva a tokom decenije rada te institucije doneto je 64.366 odluka. Od tog broja, 13.698 su bila rešenja o usvajanju, 13.016 je odbijeno, u 3.365 slučajeva je utvrđeno pravo na obeštećenje, a u 3.967 je doneto i rešenje o obeštećenju dok su preostali predmeti odbačeni, prekinuti, spojeni ili razdvojeni.

Za sagledavanje i razumevanje rada zaposlenih u Agenciji za restituciju na sprovođenju postupka restitucije, pored restitucijskih zakona, treba imati u vidu i bilateralne međunarodne ugovore, pre svega one o obeštećenju stranih državljana, ali i druge, potom preko 50 drugih zakona kojima su uređeni svojinsko-pravni, obligacioni, stambeni i drugi odnosi u Republici – navodi se u izveštaju Agencije kojim je obuhvaćeno deset godina rada.

U tom periodu vraćeno je ukupno više od 86.475 hektara poljoprivrednog, 622 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta i 6.275 hektara pod šumom, zatim 5.119 poslovnih prostora, 1.178 stanova i 1.312 zgrada. Ukupan iznos obeštećenja koji je do sada utvrđen, iznosi 122,5 miliona evra, a pravo je ostvarilo 7.847 lica.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Rade Čikarić Velika Reka Mali Zvornik

  pre 61 dan i 6 sati

  Podneo sam zahtev 2013 ili14 nism dobio nikaki odgovor pozdrav

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Laži, same laži Srbistana

  pre 61 dan i 4 sata

  Koliko nije vraćeno naslednicima?
  Na primer, kulturna stanica Svilara.
  Za koju je grad Novi Sad granatovao Evropskoj Uniji da je sve regulisao.
  I maznuo 10 miliona evra sam za Svilaru.
  I, šta kažete, patriote? Nebeski narod, a?
  A u rukama naslednika originalni testament pisan rukom čoveka koji je streljan u Rajinoj šumi. Samo je jedno molio, da mu ženu ne isteraju na ulicu. Naravno, isterali su je.

  Oceni komentar:
  2
  10
 • &&&&&&&&

  pre 61 dan i 2 sata

  Kada se pise o vracenim objektima ,treba napisati koliko je kvadrata oduzeto ,koliko kvadrata je vraceno pa tek onda pojavite brojke i procente i videcete da nista niste vratili, jer Milosevic je prodao stambeni prostor korisnicima lokale sada drzava prodaje da bi uzela pare a samo beznacaja deo je vracen, Tako da kada sve ubacite u obrazac tako dobijeni procenat objavite i videcete da je to nista.

  Oceni komentar:
  0
  9