Akcije besplatnih pregleda ipak na kraju plaćaju građani

Akcije besplatnih pregleda ipak na kraju plaćaju građani

Juče je bila akcija besplatnih pregleda u bolnicama u Srbiji. Tri klinička centra, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, i još 58 opštih bolnica do 16 sati primali su sve pacijente.

Pregledi su obuhvatali merenje nivoa šećera u krvi, pritiska i EKG. Iz ministarstva najavljuju da će se ovakve akcije ubuduće sprovoditi jednom mesečno. Ekipa N1 bila je juče u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i Bolnici Dragiša Mišović, nigde nije bilo većih gužvi.

Bolnice širom zemlje otvorile su vrata za sve, pa i za one bez zdravstvenih knjižica.

- Sjajno, bez gužve svi su fini, svi su ljubazni – rekao je jedan od pacijenata. "

- Dobio sam neka uputstva, kojih ću se sad pridržavati više a nisam baš mnogo vodio računa – kaže drugi.

- Sada čekam kod doktora, a pošto mi je juče bilo izrazito loše, meni je ovo ispalo baš kao, tako da sada će me pregledati kardiolog i to mi mnogo znači – zadovoljan je još jedan pacijent.

Po završenom pregledu, dobili su izveštaj o zdravstvenom stanju, a po potrebi upućeni na dalje lečenje.

- Pacijenti su motivisani da urade ove preglede, izuzetno su zadovoljni. Nažalost ili na svu sreću kod jednog broja pacijenata koji nisu znali da imaju šećera u krvi, otkrili smo visoke vrednosti šećera u krvi – izjavila je direktorka Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa Marija Zdravković.

Od nelečenog ili loše lečenog dijabetesa u Srbiji godišnje umre 10.000 ljudi. To je samo jedan od razloga zbog kojih ministarstvo najavljuje uvođenje besplatnih pregleda svake treće nedelje u mesecu.

- Mislim da će se za sledeću akciju, koja će biti u par narednih nedelja od toga biti uključeni i domovi zdravlja i Klinički centar Srbije. Gde ćemo, ponavljam, još jednom izmeriti vrednost šećera u krvi, uraditi EKG izmeriti pritisak, poslušati pluća i srce – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U ministarstvu o akciji govore kao o "besplatnoj", međutim i nije baš tako. Troškovi rada sestrara, lekara i potrošnog materijala, verovatno će se finansirati iz budžeta, kažu u RFZO, drugim rečima, besplatne preglede opet će na kraju platiti građani.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan