Ako koristite ventilator, obratite pažnju na ove stvari

Ako koristite ventilator, obratite pažnju na ove stvari

Ukoliko ste od onih koji ne podnose klima uređaje, ventilator je vaš mogući spas u vrelim letnjim danima.

Međutim, kako kažu pojedini stručnjaci, ako patite od alergija, astme i suvih očiju, on će vam doneti više štete nego koristi jer će po prostoriji stalno cirkulisati prašina i polen. Takođe, ventilator koji radi cele noći može smanjiti kvalitet sna, piše "Blic žena".

Konstantno zujanje u toku cele noći opterećuje centralni nervni sistem, pa i san nije dovoljno kvalitetan. Uz to, ukoliko je ventilator uperen direktno u vas, vrlo je lako moguće da dođe do upale sinusa, u slučaju da vam je uperen u glavu. Međutim, povrede su moguće i na drugim delovima tela, u smislu povrede mišića ako vazduh satima udara u istu tačku na telu – objašnjavaju stručnjaci.

Što se tiče pojačanja alergijskih reakcija, navodi se da je veća verovatnoća da to prouzrokuje klima nego ventilator jer ovaj aparat nema nikakve odvode niti cevi i prilično je otvoren, te ako redovno skidate prašinu s njega, nema potrebe da strepite od toga.

Efikasnost

Koliko god ventilator bio dobra prva pomoć, on ipak nije dovoljno efikasan u rashlađivanju.

– U prvi mah pomaže, ali nakon toga, prosto vrti stari, već topao vazduh, te od njega nema nekakve posebne koristi – zaključuju stručnjaci.

Šta može da pomogne?

Gledajte da vam spavaća soba u toku vrelih dana bude zamračena, a pri kraju dana izbegavajte unos kofeina i alkohola, te umesto toga pijte ledenu vodu pre spavanja kako biste snizili temperaturu tela.

Ako ipak ne možete da preživite noć bez ventilatora, postoji jedna caka koja će vam pomoći, a neće vas ugroziti. Ukoliko je napolju prijatnije nego u stanu, pustite ventilator da duva kroz prozor, dakle ka spolja jer on tada duva topao vazduh van sobe i zamenjuje ga svežim vazduhom spolja, savetuje žena.blic.rs.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan