Ako parkirate dečja kolica u ulazu, čeka vas neprijatno iznenađenje

Ako parkirate dečja kolica u ulazu, čeka vas neprijatno iznenađenje

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a za čiju izradu je zaduženo Ministarstvo za građevinu i infrastrukturu, predviđa kaznu i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada.

Naime, smatra se da se na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

Maja Bukvić, majka dvoje dece iz Požarevca, ispričala je da u zgradi u kojoj živi ima 30 stanova i sedam beba, pa majke tokom dana ostavljaju kolica za decu u hodniku zgrade.

- Juče kad se se vraćala sa decom iz vrtića, na ulaznim vratima pojavila se nalepnica - zabranjeno za dečja kolica. Mi u zgradi nemamo podrum ni lift, pa je veliki problem majkama da po nekoliko puta dnevno dižu i spuštaju kolica.

Da ovo nije usamljen slučaj, govori i to što su neki roditelji završili na saslušanju u Prekršajnom sudu, jer su ostavili dečja kolica i bicikl u hodniku zgrade, ispred svojih ulaznih vrata.

Naime, dovoljno je da samo neko od komšija pozove komunalnu policiju, koja po prijavi izalazi na teren, fotografiše kolica, posle čega roditeljima u roku od nekoliko dana stiže poziv da se jave na saslušanje.

Izgleda da su komunalnoj policiji jedini problem dečja kolica. Ne prođe nijedna nedelja, a da nekom roditelju ne pokucaju na vrata. Kad odem na saslušanje, objasne mi da se hodnik tretira kao zajednička prostorija i da tu stanari nemaju pravo da drže lične stvari, priča Marija Savić iz Beograda.

I Mira Maravić (65) iz Beograda kaže da ne razume te koji prijavljuju roditelje koji drže kolica u hodniku zgrade.

- Šta nekome smetaju kolica. Da je sreće, pa da su na svakom spratu po jedna. Ne može ni muškarac, a kamoli žena, da vuče dete i kolica od 15 kilograma gore-dole nekoliko puta dnevno, ogorčena je Maravićeva.

Angelina Radulović, članica Udruženja "Roditelj" i majka troje dece, kaže za da živimo u društvu u kojem je pristojnije buljiti u mobilni telefon tokom razgovora, nego podojiti dete u kafiću i da su svi glasni kad su u pitanju dečja prava, ali da suštinski, kao društvo, malo toga činimo da podržimo porodicu.

- Mi kao društvo nemamo razvijenu svest o važnosti porodice, roditelji su diskriminisana grupa i od države, što ovaj zakon i dokazuje, i od pojedinaca, napominje ona.

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ušao je u skupšinsku proceduru početkom godine. Ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila je da zakon donosi 19 novina i da u "život zgrada" unosi ekonomski i socijalni razvoj i zaštitu životne sredine.

Međutim, zakon ne pravi razliku između šporeta, ormara ili frižidera, koje nesavesni stanari ostavljaju mesecima na hodnicima, i dečjih kolica i bicikalajer se smatra da i jedni i drugi ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

Tako su dečja kolica stavljena u isti koš sa glasnim puštanjem muzike, pevanjem, lupanjem u zidove i neplaćanjem troškova za održavanje zgrade, jer su kazne za sve ove "prekršaje" do 50.000 dinara.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan