Ako ste bili na odmoru prethodnih dana, poštujte ova pravila

Ako ste bili na odmoru prethodnih dana, poštujte ova pravila

Nekoliko desetina hiljada građana vraća se sa produženog prazničnog vikenda, a nadležni strahuju da bi opuštanje tokom poslednjih nekoliko dana moglo da dovede do rasta broja zaraženih korona virusom.

Iz Instituta "Batut" ističu da su svi oni koji su bili na kratkom odmoru ili putovanju, zbog većeg broja kontakata, bili izloženi većem riziku od potencijalnog zaražavanja. Zbog toga apeluju na striktnu primenu protivepidemijskih mera.

Smanjenje kontakata i izbegavanje okupljanja prvi je savet kojeg treba da se pridržavaju oni koji su se vratili sa odmora i bili u kontaktu sa većim brojem ljudi.

Nošenje maski i održavanje higijene ruku veoma su važni, jer ne znamo da li smo potencijalni prenosioci virusa, a primenom ove mere štitimo i sebe.

Pored toga, savetuje se održavanje fizičkog rastojanja među osobama od najmanje dva metra.

Iz "Batuta" napominju da je važno da svi oni koji su se vratili sa odmora prate svoje zdravstveno stanje narednih 14 dana.

Ukoliko se pojave znaci i simptomi respiratorne infekcije koji mogu ukazati na korona virus, potrebno je da osoba ostane kod kuće, da ne ide na posao, ako je reč o deci – da ne idu u školu, i treba da se jave lekaru u kovid ambulanti radi daljeg postupanja.

Osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa onima kojima je u međuvremenu potvrđen korona virus ili za koga postoji sumnja da je zaražen potrebno je da se prijave lekaru kao kontakt i ostanu kod kuće 14 dana u karantinu, odnosno kućnoj izolaciji.

Iz Instituta "Batut" naglašavaju da zbog zaštite sebe i drugih ove mere treba da primenjuju i osobe koje su preležale Kovid-19, kao i one koje su primile jednu ili obe doze vakcine protiv ove bolesti.

Podsećamo da epidemija Kovida-19 i dalje traje, a sve dok se ne vakciniše dovoljan broj ljudi neophodno je da se svi pridržavamo mera zaštite – zaključuju iz "Batuta", a prenosi RTS.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan