ALARMANTNO: Klinički centar ostaje bez obezbeđenja!

ALARMANTNO: Klinički centar ostaje bez obezbeđenja!

Klinički centar Vojvodine će ostati bez obezbeđenja, ukoliko Republički fond za zdravstveno osiguranje ne promeni Pravilnik prema kojem više nema mogućnosti fakturisanja usluga obezbeđenja.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine dr Ivan Levakov kaže da je Pravilnikom navedeno taksativno koje usluge Fond priznaje, a da je izbačena ranija stavka „ostali, nepomenuti troškovi“, u okviru koje je KCV mogao da fakturiše troškove angažovanja fizičko-tehničkog obezbeđenja.

 

 

- Kroz tu stavku mi smo mogli da fakturišemno usluge obezbeđenja, što je iznosilo oko tri i po miliona mesečno. Prailnik je donet krajem decembra, kada je već bio usvojen pokrajinski budžet, pa nismo mogli da dobijemo troškove ni od osnivača. Obratili smo se i Republičkom fondu, a juče sam imao sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja kako bi se ovaj problem rešio. Ugrožena je bezbednost i zaposlenih i i pacijenata. Zdravstveni radnici traže status službenih lica, auskraćeni su nam troškovi obezbeđenja - rekaoje dr Levakov na današnjoj konferenciji za novinare i napomenuo da se KCV sada nalazi u bezizlaznoj situaciji.

Direktor najveće pokrajisnke bolnice se nada da je ipak to samo nenamerna greška i da će Pravilnik biti ili izmenjen ili da će biti vraćen stari, prema kojem su mogli da fakturšu ovu uslugu.

Levakov je objasnio i da ugovor nije umanjen za ovu godinu i u pitanju je itsa suma novca za troškove, 550 miliona, ali je izbačena jedna tačka.

- Mi ne tražimo dodatni novac, samo da nam se omogući da fakturišemo usluge. U drugoj polivini decembra je ukinut i dopunski rad, te Klinički centar više nema ni način da zaradi novac kojim bi tu uslugu platio - rekao je Levakov.

 

 

Klinički centar već godinama ima obezbeđenje, a sada je na tim poslovima na 21 poziciji angažovano 70 spoljnih saradnika. Ugovor sa agencijom je potpisan na dve godine i nisu još ni na pola tog ugovora, prema kojem KCV ima određene obaveze koje mora da ispuni.

 

UPAD SA PUŠKOM I DRIGI NAPADI: Levakov je podsetio na nedavni incident kada je pacijent sa puškom došao u Metadonski centar, a rekao je i da su bile brojne situacije u kojima su imali nasilna upadanja na noćno dežurstvo, uzmeniravanja i brojne druge problmatične situacije.

- Manji incidenti su česti, ali bi mnogi od njih bili veći i ozbiljniji, da nema obezbeđenja. Psihološki na ljude deluje kada vide uniformisana lica, pa do nekih sukoba ni ne dođe - rekao je dr Levakov.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan