Aleksa Mijić, Jutjub zvezda: Žao mi je mladih koje samo zanima ko će za vikend pevati u kafani

Aleksa Mijić, Jutjub zvezda: Žao mi je mladih koje samo zanima ko će za vikend pevati u kafani

Razgovarao: Dejan Ignjić


Aleksa Mijić
je Novosađanin, sasvim običan, nasmejan srednjoškolac sa 17 godina životnog staža. Učenik je privatne računarske gimnazije i ujedno stipendista jedne novosadske kompanije. Odrastao je na Novom naselju, gde i danas živi. Kao i drugi dečaci pikao je loptu, ali su mu video igrice od malena bile velika ljubav i strast. Pronašao je sebe u gejmingu. Dok igra oseća se kao u drugom svetu i ujedno mu jeto način da oduva malo od svakodnevnih obaveza. Tako je pre četiri godine pokrenuo Jutjub kanal. Sada ima više od 300.000 pratilaca, jedan je od uspešnijih i popularnijih Jutjubera u Srbiji. On je Suarez16. Ime sebi jeste dao po urugvajskom fudbaleru kojeg je zavoleo u Liverpulu, a broj je odabrao nasumice. U svetu Jutjubera, sad se to ime vezuje za Aleksu, ne za fudbal.

- Krenuo sam iz radoznalosti, da vidim šta će se desiti, hoće li moje objave biti zapažene. Počeo sam sa fudbalskim igricama, ali je kanal sporo rastao. Onda prelazim na GTA (Grand Theft Auto) i otkrivanje misterija u igrici. Publici se to svidelo i bilo im je zanimljivo moje vođenje kroz igru, otkrivanje stvari i detalja koje nisu mogli da pronađu. Ja sam zapravo voditelj na svom kanalu, jer publiku provodim kroz igru kao i komentator sportskog događaja na televiziji. S GTA nastaje bum i kanal je eksplodirao. Kasno uveče sam izbacio prvi GTA klip, a već ujutru je imao 900 pregleda. Do kraja dana prešao je 2.000 pregleda i dalje rastao. Tada počinjem da dobijam i na popularnosti. Kanal je u tome vreme imao 700 pratilaca, a s jednim klipom došlo je novih 300. I meni počinju da se sviđaju misterije, prestajem s fudbalom i do danas nisam odustao od GTA, za koji se ispostavilo da je bio pun pogodak i doveo me tu gde sam danas. U međuvremenu, ubacio sam i druge igrice, ali i moje reakcije na smešne igračke momente. I to lepo prolazi kod publike, trudim se da napravim raznovrsniji sadržaj na kanalu – rekao je na početku razgovora Aleksa.Naravno da je oprema u početku bila veliki problem jer ništa nije imao. Sve je snimao s mobilnim iz 2010. godine, pa ga vezivao za džoger kako bi dobio drugi ugao. Sve je krčalo, čuo se kompjuter u pozadini, kamera je bila mutna, ali nije odustao. Prve reakcije su bile mešane, i podrška, i mržnja. Vređalo ga je kad neko iz čiste ljubomore i zavisti, bez konkretnih argumenata kritikuje njegov rad, a zna koliko je truda i vremena uložio u snimanje i montiranje. Upravo zbog toga se u početku i raspravljao s pratiocima, da bi vremenom shvatio svoju vrednost i nastavio da snima, ne pridajući značaj neosnovanim opaskama.

- Dosta njih danas prvo kupe opremu i hoće da im Jutjub bude posao. Nekad me to vređa i bude mi krivo jer sam počeo iz zabave i strasti prema igricama, a danas mnogi razmišljaju samo o zaradi kao Jutjuberi. Prvi veći novac od Jutjuba sam uložio u opremu. Zarađujem od reklamiranja proizvoda i igrica bliskih mom kanalu i publici. Napravim klasičan pregled opreme ili igrice, objavim na kanalu, eventualno i na Instagramu, i to je to. Prvi ugovor sa stranom kompanijom sam imao za aktivaciju Pokemona, a "World of tanks" su mi bili među prvim sponzorima. Neki doniraju i opremu. Ako je vrednija, onda ne tražim honorar, pa sam tako pribavio i gejmersku stolicu. Naravno, u početku nema zarade, ali sam hteo da probam sam i nikad od roditelja nisam tražio pare za opremu. Mnogi Jutjubere vide kao zabavljače i kako po ceo dan igramo igrice, a zapravo je sve drugačije. Prvo moram da naučim da igram igricu koju ću prezentovati, da poznajem programe za montiranje, snimanje, publikovanje, da pratim tehnološke novine, da budem dobar u pregovorima kako bi zaradio, da poznajem osnove marketinga, praktično sam sam sebi PR. Sve sam to usput učio – direktan je Suarez 16.

PRIJATELJ SA SVIMA: "Kad sam počinjao, nije bilo domaćeg kanala sa 100.000 pratilaca, a sad ih je više od stotinu. Ja sam bio među prvih 15 koji su probili tu brojku, a u Novom Sadu ih je više nego u Beogradu. Sa svim Jutjuberima iz regiona sam prijatelj. Čudno je kad komuniciraš s nekim preko Jutjuba, onda se upoznaš uživo i pozdravimo se kao braća. Uglavnom je poštovanje među nama s Balkana. Bitan je kvalitet, a to znači originalnost i publika zbog toga dolazi. Ne vredi ni profi produkcija, ako sadržaj nije zanimljiv. Trenutno dominira kvantitet, ali Jutjub gura takav algoritam, da se objavljuje češće. Stalno ga menjaju i moraš biti u toku, da zaključiš kada kakav klip prolazi" – skenirao je scenu Suarez.


Kako nam je objasnio Aleksa, od samog Jutjuba se zarađuje na osnovu pregleda reklama, ali su primetne ogromne razlike, u zavisnosti od tržišta. Tako se u Americi na milion pregleda dobije hiljadu evra, a kod nas svega 80. Aleksa je inače vlasnik "Silver play button", koje se dobija od Jutjuba za 100.000 pratilaca, a sledeći korak su mu "Gold play button" za milion i "Diamond play button" za 10 miliona pratilaca.

- Za mene je to najvrednija stvar koju posedujem jer je dokaz rada i truda. Imao sam nekoliko drugara kojima su roditelji trpali pare u džep, pa sam hteo da nađem nešto što ne može da se kupi. Tako je to dugme specijalno za mene. Priznanje, medalja od Jutjuba i nema neku novčanu vrednost. Naravno, da se mogu kupiti pratioci, a pošto su nam uglavnom publika deca i tinejdžeri, nekad to ni ne skapiraju. Ipak, na kraju publika provali koje fake jer svaki klip mora imati lični pečat, ne možeš da glumiš, već reakcije moraju biti neusiljene. Moji snimci su edukativno-zabavnog karaktera, nikog ne vređam, niti promovišem alkohol i slično. Naravno, da ću opsovati kad promašim gol, to je prirodna reakcija (smeh), a daleko od toga da psujem na silu. Baš zato što nisam imao ništa na početku, mislim da sam ostao normalan. Dosta Jutjubera proziva kolege i na tome im se zasniva kanal. To je za mene kao rijaliti na TV – kategoričan je naš sagovornik.Jutjub zvezda je uvek znao broj pratilaca, ali nikad nije imao klik o realnosti koliko je to zapravo ljudi. Da je popularan, shvatio je u Sarajevu na Jutjub festivalu, kad se pojavio dečak u invalidskim kolicima, koji je prešao 150 kilometara da bi se slikao s njim. Sve mu je to bilo čudno, da neko želi fotografiju s njim jer je kako kaže, on običan dečak iz kraja koji igra igrice. Trebalo mu je vremena da se navikne na popularnost.

- Sa publikom i fanovima koji prate moj rad se uvek slikam na ulici i festivalima i to mi je u redu. Međutim, nervira me kad stalno zvone na interfon i traže da siđem ispred zgrade. To je već zadiranje u moju privatnost i smeta mi. Jednostavno, s tim se ne možeš izboriti jer zvono vrišti svaki dan. Nisam žudio za popularnošću, a sad mi je to posao (smeh). S drugarima je to čudno. Prvo te gledaju popreko i nije im jasno šta radiš, onda te upoznaju, vide da si super lik i druže s tobom, ali kad shvate da si profesionalac u svom poslu, ponovo te odbace. Dešava se da vikendom nemam s kim da izađem, iako me preko Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama prati skoro pola miliona ljudi. Društvene mreže jesu uticajne i koriste mi za posao, ali se zbog njih izgubio fokus na druženje i realni život. Sa napretkom tehnologije, menja se i odnos među ljudima – čuli smo od novosadskog Jutjubera.


EMINEM, PALAČINKE I "BREAKING BAD": Pet najboljih igrica po izboru Alekse Mijića su GTA San Andreas, GTA 5, Max Payne 3, Medal of Honor i Walking Dead. Omiljeni fudbalski klub mu je Barselona, a od muzike izdvaja dva imena – Eminema i Martina Gariksa. Među najboljim filmovima su mu "Intestellar", "Prestige" i "Peaceful Warrior". "Steve Jobs" mu je omiljena knjiga, a "Breaking Bad" najdraža serija. Od hrane, na prvom mestu su mu palačinke, pica i pita s mesom, a Tuborg i Hoegaarden najviše voli od piva. Kad poraste voleo bi da bude Jutjuber i svakako dobar čovek. Crna mu je omiljena boja jer je "nekako neutralna", a voleo bi da ostane u Novom Sadu, ali i poseti Los Anđeles.


Negativnu energiju izbacuje kroz MMA koji trenira. Iako je puno pred kompjuterom, smatra da ima kontrolu i da nije ovisnik. Iako su igrice strast, vreme za računarom koristi da proširi svoje znanje o marketingu, tehnologijama, video montaži...Ako neko postane agresivan zbog igrice, Suarez smatra da takva osoba i u životu mora biti poremećena jer se on nikad nije potukao, a nema dana da ne odigra igricu. Uz smeh objašnjava, da devojke nisu njegova publika, a i bolje da ne znaju čime se bavi, kako ne bi privukao neku sponzorišu. Kad je reč o benifitima njegovog posla, svakako je to zarada jer sad planira da kupi auto, a redovno novčano pomaže majci. Velika promena na kanalu je da samo nedeljom, u 18 sati, objavljuje sve klipove koje snimi tokom sedmice.

- Razmišljao sam i o engleskom jeziku, ali naša publika je vrlo stroga, pa bi odmah ispalo da sam se prodao. Verovatno ću otvoriti drugi kanal za strano tržište, nevezano za igrice, o nečem zanimljivom , da zaradim i od Amera (smeh). Imam dosta ideja, planiram da pokrenem Jutjub konsalting i svi koji kreću u Jutjub vode mogu da mi se jave. Ljudi se boje neuspeha. Zapravo, da će ih osuđivati što nisu uspeli u onome što su hteli. Previše gledaju tuđe mišljenje. Meni je najveći strah da nisam na istom mestu kao lane, već da napredujem, naučim nešto novo, razvijam se u bilo kojoj oblasti. Žao mi je drugara, kad vidim da ih samo zanima ko će pevati za vikend u kafani. Moraju da izađu iz zone komfora i lagodonosti, da se upuste u nešto nepoznato jer je to jedini način da se razvijaju, a trud i hrabrost je ono što treba da se vija. Inteligenciju čoveka merim po tome koliko neko gleda unapred – zaključio je budući, vrlo ozbiljni preduzetnik.

 

SUAREZ 16 U KRATKIM CRTAMA

Šta ti se najviše sviđa u Novom Sadu?
- Što je relativno mali grad, a opet ima sve.

Koja su ti omiljena mesta u gradu? - Novo naselje, ali volim i Kejom da prošetam.

Odakle crpiš energiju? - Iz kafe, iskreno (smeh).

Tvoj moto? - Nemoj uzalud da protraćiš život.
Kako se opuštaš?
- Gledam filmove, s drugarima izađem na piće.

Hobi? - Osim igrica, volim da šetam s psom, odem na bilijar, gledam filmove.

Koji bi lik iz igrice voleo da budeš? - Uh, ne mogu da se setim. Možda Mesi iz FIFE i PES-a.

Oceni vest:
12
53

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 1254 dana i 5 sati

  sledeci intervju sa bebom od 3 meseca, isto ce biti zanimljiv kao i ovaj..

  Oceni komentar:
  17
  39
 • Neoplanta

  pre 1254 dana i 3 sata

  Pretpostavljam da je Miloš sa 17 godina bio poslovno uspešan kao Suarez, pa mu to daje za pravoda iskaže svoje zrele stavove i kritike

  Oceni komentar:
  32
  21