Alkohol i mamurluk: Večeras birajte "providna" pića

Alkohol i mamurluk: Večeras birajte "providna" pića

Ako nemate baš, baš čeličnu volju, malo je verovatno da ćete izbegavati alkohol ovih dana, čak i ako pijete relativno retko. Ali, ako ćete već da pijete, OVO bi trebalo da uzmete u obzir...

Postoje pića posle kojih nećete plaćati cenu u vidu nepodnošljivog mamurluka. A postoje i ona posle kojih ćete 1. januara proklinjati trenutak prethodne noći kad ste pomislili da bi još jedna čaša bila dobra ideja...

Evo šta bi trebalo da znate:

"Providna" pića su bolji izbor. Ako ćete već da pijete, birajte dakle "providna" ili bar što svetlija pića. Votku ili džin, recimo. Ili neku providnu rakiju, lozu, krušku, kajsiju...

I iako vam možda ne zvuči logično, pošto su u pitanju žestoka pića, verujte nam na reč: tako rizik od mamurluka svodite na minimum, prenosi "Mondo". Naročito ako se odlučite za votku.

Studija Britanskog medicinskog društva pokazala je da su ta pića "najbezbednija" jer sadrže najmanje kongenera. Kongeneri su supstance koje se nalaze u alkoholnim pićima, a koje uključuju sve ono što nije čist alkohol (etanol) i čista voda. Stvaraju se tokom procesa fermentacije, i mogu da sadrže metanol, aceton, aldehide, tanine, acetaldehide... Ovo su sve toksini koji opterećuju organizam i otežavaju rad jetre koja bi trebalo da ih preradi, tako da pojačavaju simptome mamurluka. Dakle, kongeneri su "krivi" ta taj užasan osećaj uz koji se možete probuditi "jutro posle".

Studija sprovedena na Univerzitetu Braun 2009. godine pokazala je da obojena alkoholna pića sadrže više kongenera od bezbojnih. Recimo, burbon prosečnog kvaliteta ima 37 puta više ovih hemikalija koje, ponavljamo, izazivaju mamurluk, nego votka prosečnog kvaliteta, prenosi "Mondo".

Isto pravilo važi i za alkoholna pića koja ne spadaju u kategoriju "žestokih", tako da i crna vina i pivo sadrže više kongenera, pa uzmite to u obzir kad vas neko pita šta biste da popijete.

Još jedna stvar o kojoj bi trebalo da vodite računa je da ne mešate pića. E sad, ako niste osoba koja pije "čistu" votku ili džin, recimo, teško da ćete to moći da izbegnete.

Ono o čemu bi trebalo da vodite računa u tom slučaju, je da sokovi koji sadrže šećer, kao i gazirana pića potpomažu i ubrzavaju apsorpciju alkohola, što znači da ćete se, ako alkohol kombinujete sa takvim napicima, napiti brže, brže dehidrirati i sve u svemu, sutradan se osećati kao da vas je neko ispljunuo, prenosi "Mondo".

Najbezbednija opcija? Votka i voda, uz krišku limuna.

Šta bi naročito trebalo da izbegavate?

Pa, očigledno, tamna pića. Što je piće tamnije, smeši vam se gori mamurluk ako preterate.

U praksi, ovo znači da ćete se teže oporaviti ako ste preterali sa crnim vinom, nego ako ste pili belo, da će mamurluk biti gori ako ste nazdravljali tamnim pivom, piše "Mondo".

Osim toga, i mehurići su - užas. Šampanjac nam, recimo, zvuči "nevino", ali pošto ima mehuriće, karbondioksid će ubrzati apsorpciju alkohola, pa vi vidite...

Lepo se provedite. I razmislite pre nego što odgovorite kad vas neko pita šta ćete da popijete.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan