Ambasador Belorusije posetio Novi Sad

Ambasador Belorusije posetio Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Republike Belorusije u Srbiji NJ.E. gospodina Valerija Briljova. Sastanak je upriličen u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi, a razgovoru je prisustvovao i počasni konzul Republike Belorusije u Novom Sadu Dragoljub Švonja.

Sagovornici su se osvrnuli na nedavnu posetu delegacije Grada Novog Sada gradu pobratimu Gomelju povodom proslave 875 godina od osnivanja tog beloruskog grada. Gradonačelnik je tom prilikom istakao da već četiri godine, u formalnom smislu, traje prijateljstvo dva grada, a da narode prvenstveno vezuju zajednička istorija i tradicija.

U tom kontekstu, ambasador Briljov predložio je intenziviranje saradnje, i to ne samo gomeljskog regiona sa Vojvodinom, već i gradova u okviru neke zvanične manifestacije sa širokim spektrom aktivnosti.


Gradonačelnik Vučević je izrazio spremnost za partnerstvo Grada u takvom poduhvatu i dodao da bi fokus verovatno bio na promociji kulturnih odlika dva naroda, zatim na zbližavanju omladine, jačanju poslovnog ambijenta, a sve u susret 2019. godini kada Novi Sad postaje Omladinska prestonica Evrope i 2021. kada će biti Evropska prestonica kulture. 

Zvaničnici su se saglasili da postoji velika želja, ali i ozbiljna perspektiva za dalji razvoj odnosa i da se očekuje unapređenje saradnje dve zemlje, prvenstveno kroz jačanje aktivnosti dva pobratimska grada i realizaciju zajedničkih projekata u budućnosti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan