Ambasador SAD: Pažljivo smo posmatrali aktivnosti Vulina

Ambasador SAD: Pažljivo smo posmatrali aktivnosti Vulina

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil izjavio je danas da su SAD "vrlo pažljivo" posmatrale aktivnosti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina i da su zaključile da Vulin nije neko koga žele da vide u SAD, niti da imaju konatke sa njim.

Hil je prilikom posete arheološkom lokalitetu Belo brdo rekao da su sankcije Vulinu uvedene kako bi se zaštitile Sjedinjene Države, a podrazumevaju da Vulinu ne može da bude odobrena američka viza niti da on može da sklapa poslovne ugovore u toj zemlji.

Američki ambasador je istakao da su odnosi SAD i Srbije "dobri" i da se "poboljšavaju", dodajući da je Srbija jasno stavila do znanja da želi da nam se pridruži Zapadu.

On je naglasio da to koliko će Srbija odmaći u tome zavisi od nje same i da Sjedinjene Države žele da pomognu i budu deo tog procesa.

– Srbija želi da nam se pridruži na Zapadu, ali nismo stekli utisak da gospodin Vulin želi da doprinese tome, i na osnovu nama dostupnih informacija uveli smo mu sankcije – objasnio je Hil.

On je dodao da SAD namerava da pomogne Srbiji koja jasno pokazuje ambiciju da bude deo zapadnih institucija u onoj meri koliko ona to bude želela.

Mi ćemo svakako Srbiji pomoći u tim željama, želimo veoma biti deo tog procesa, i smatramo da slučaj sa gospodinom Vulinom, njegovi interesi i planovi, sa tim nemaju nikakve veze. Takođe želimo da razvijamo i dalje naše odnose sa vašom zemljom – zaključio je Kristofer Hil.

Oceni vest:
10
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)