Ambasadorka Makedonije posetila Novi Sad

Ambasadorka Makedonije posetila Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadorku Makedonije u Srbiji NJ. E. Veru Jovanovsku Tipko. Tom prilikom gradonačelnik joj se zahvalio na poseti, a ambasadorka je uputila čestitke Novom Sadu povodom osvajanja titula Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika, zvaničnici su razgovarli o mogućnostima za unapređivanje saradnje između, kako su ocenili dva prijateljska naroda, u privredi, turizmu, obrazovanju, kulturi, a posebno kada je reč o uključivanju kulturnih institucija makedonskih gradova u projekat ''Novi Sad 2021 – EPК''.

Takođe, razgovaralo se o uspostavljanju tešnjih formalnih veza između Novog Sada i jednog makedonskog grada sličnih karakteristika, poput Ohrida, Bitolja ili Кumanova. Sagovornici su se složili da su za saradnju veoma značajna udruženja nacionalnih zajednica, kao što je Udruženje građana makedonske nacionalne manjine ''Кiril i Metodij'' iz Novog Sada.

 


Ambasadorka Vera Jovanovska Tipko i gradonačelnik Miloš Vučević složili su se da je međunarodna saradnja najproduktivnija na lokalnom nivou jer najbrže daje konkretne rezultate, i da su u tom smislu jako važne kulturna i privredna razmena, ali i povezivanje univerziteta.

Prilikom susreta zaključeno je da postoji dobra osnova za intenziviranje ukupne saradnje s obzirom na geografsku i infrastrukturnu povezanost dve zemlje, a posebno imajući u vidu prijateljske odnose građana, saopšteno je danas iz pres službe Grada.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan