ANALIZA: U novosadskom hlebu visok procenat soli

ANALIZA: U novosadskom hlebu visok procenat soli

U okviru projekta "Кontrola sadržaja soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece i studenata u gradu Novom Sadu u 2017. godini" rađena je analiza soli u hlebu s tržišta grada, a od 69 analiziranih uzoraka nijedan nije imao propisanu količinu soli u sebi.

Te podatke iznela je lekar – specijalista higijene prof. dr Sanja Bijelović na redovnoj konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Ona je rekla da je u četvrtini analiziranih uzoraka zabeležen izuzetno visok sadržaj soli, dok je u ostalim evidentiran srednji nivo, piše "Dnevnik".

- Sa zdravstvenog aspekta rizik postoji i naša je preporuka da se nivo soli reguliše i smanji jer je hleb namirnica koju svi jedemo, a unosom tolike količine soli može doći do povećanja krvnog pritiska i srčanih oboljenja – napomenula je dr Bijelović.

Dodala je da se problem mora prebaciti na one koji proizvode hleb.

- Podaci su donekle alarmantni i apelujemo na proizvođače da usvoje i primene nove tehnologije proizvodnje odgovarajućih proizvoda s manjom količinom soli – navela je dr Bjelović, a prenosi "Dnevnik".

Više o kvalitetu hleba u Novom Sadu pročitajte OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan