Angažovanjem izvršitelja u naplati, kašnjenja za komunalije su minimalizovana

Angažovanjem izvršitelja u naplati, kašnjenja za komunalije su minimalizovana

Praksa koja je pre desetak i više godina bila gotovo uobičajena za mnoge građana Srbije – neblagovremeno plaćanje račune za komunalne troškove, struju, prirodni gas... praktično je iskorenjena.

Tome je, bez svake sumnje, doprinela promenjena praksa u preduzećima kojima su građani, ali i preduzeća, dugovali, jer su mnogo ažurniji prilikom naplate svojih potraživanja. Prvo, naravno, dužnike opominju, a ako opomena ne urodi plodom, sledi, tamo gde je to moguće, i isključenje, a na kraju posao preuzimaju izvršitelji. Koji su, kako se pokazalo, i te kako ažurni i brzi, ali i skupi.

Zbog neredovnog plaćanja, naravno, troškovi značajno narastaju, bez obzira na to da li se gomilaju kamate, plaća ponovno uključenje ili troškovi izvršitelja. To je sigurno i razlog što se sada računi redovnije plaćaju, a to pokazuju i analize pa u „Elektroprivredi Srbije”, JP „Srbijagas”, toplanama i komunalnim preduzećima kažu da je zaustavljena praksa gomilanja dugova i višegodišnjeg kašnjenja u plaćanju računa.

Procenjuje se da svako peto domaćinstvo u Srbiji ima neki neplaćeni račun, ali se ta slika sada menja, odnosno kašnjenja ima, ali ne na dugi rok. Iako se, naravno, računi moraju plaćati, mnogo je onih čija su primanja mala i jedva sastavljaju kraj s krajem pa ne mogu redovno da izmiruju pomenute obaveze, ali dobro vode računa o tome da se uklope u rokove plaćanja da bi sprečili da budu isključeni s mreže ili da se pokrene postupak preko izvršitelja.

U EPS-u ističu da čak 60 odsto domaćinstava ostvari mesečni popust od pet odsto jer redovno plaćaju struju, a da iz meseca u mesec beleže sve bolju naplatu. Ukupna nenaplaćena potraživanja od kupaca na garantovanom snabdevanju nešto su manja od 25 milijardi dinara, od čega domaćinstva duguju oko 16 milijardi, a mali kupci nepunih devet. Iz tog preduzeća ukazuju na to da se za naplatu potraživanja primenjuju zakonom raspoložive mere – upozorenja, obustave isporuke električne energije, realizacija sredstava obezbeđenja plaćanja, pokretanje postupka prinudnog namirenja potraživanja podnošenjem predloga javnim izvršiteljima, a da je u prethodnih nekoliko godina podneto ukupno 315.389 predloga za izvršenje.

Da se struja sve redovnije plaća, potvrđuje i podatak da je procenat naplate u prvih šest meseci ove godine 101,22 odsto jer se, osim tekućih potraživanja, znatno više nego ranije naplaćuju i ranija dugovanja. Tako je procenat šestomesečne naplate u 2017. godini premašio planove i u odnosu na lane, ali i na ranije godine, i mnogo je bolji. Od jula 2013. godine do početka avgusta ove procenat naplate kod domaćinstava je gotovo 96 odsto, a na komercijalnom snabdevanju premašuje 92 procenta.

Dugovanja ima i kad su daljinski sistemi grejanja – toplane u pitanju: domaćinstava duguju oko 21 milijardu dinara. Od toga je, kažu u Udruženju toplana, 17 milijardi dinara staro dugovanje, pošto tekuće obaveze građani uglavnom redovno plaćaju. Kako je nedavno rekao direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić, to neće ugroziti pripremu za predstojeću grejnu sezonu, ali je potrebno da se stepen naplate podigne na viši nivo.

Ostatak vesti pročitajte OVDE

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan