ANKETA: Evo šta kažu roditelji novosadskih đaka na novine u vezi sa početkom školske godine

ANKETA: Evo šta kažu roditelji novosadskih đaka na novine u vezi sa početkom školske godine

Epidemija izazvana korona virusom mnoge Novosađane je naterala da menjaju svoje navike, a sem što trpe stariji sugrađani, čini se da trenutno najviše ispaštaju deca. 

Od kada se u martu pojavio Kovid-19 školarci su pohađali nastavu na daljinu, a Ministarstvo prosvete i krizni štab imali su dva meseca da osmisle kako će se od 1. septembra organizovati nastava u osnovnim i srednjim školama. 

Zbog nestabilne situacije, Ministarstvo prosvete je, uz sugestiju lekara, donelo odluku da đaci nižih razreda pohađaju nastavu u učionicama, isključivo u prepodnevnoj smeni, dok bi stariji osnovci i srednjoškolci imali kombinovane časove. To znači da bi, pored pohađanja nastave, imali i časove na daljinu. 


Školski čas bi trajao pola sata, a u učionici bi maksimalno moglo da boravi 15 đaka. 

Zbog svega navedenog razgovarali smo sa roditeljima novosadskih đaka koji su nam rekli kakvo je njihovo mišljenje u vezi sa ovim novinama. 

Iz odgovora koje smo dobili, čini se da su mame i tate zbunjeni i da im još uvek nije jasno kako će sve to funkcionisati u praksi. 

Novosađanka Irena Karlović kaže da njoj kao roditelju, ali i kao zaposlenoj u školi, ne odgovara ovaj koncept, a posebno zbog toga što spada u visokorizičnu grupu stanovništva. 

– Nastavnike sa zdravstvenim problemima niko ne spominje. Realno, ovakav vid školstva neće izdržati ni dva meseca jer će se zaraza brzo širiti u kolektivima, pogotovo što deca nisu navikla da bezuslovno i bez pogovora slušaju uputstva – smatra Irena.

Ipak, čini se da su u najvećoj panici roditelji koji imaju troje, četvoro i više školaraca. Jedna od njih je i Novosađanka Aleksandra Dejanović koja ima četiri sina. Najmlađi kreće u prvi osnovne, dok stariji dečaci idu u srednju školu. Aleksandra navodi da će njoj najveći problem predstavljati onlajn nastava. 

– Njih je četvorica, a mi u kući imamo dva kompa, te će biti "čupavo"  kada budu morali svi u isto vreme da rade preko računara. O rasporedima da i ne govorim. Suprugu i meni će pući glava kada počne školska godina. Zamislite, pored naših poslova, treba držati i njihove rasporede u glavi – ko je kad u školi, kad je onlajn, a kad redovna nastava. Na sve to, kad uvedu svake nedelje promene, jednom rečju – izludećemo. I na kraju, iz ovog njihovog rasporeda se vidi da su celu priču prebacili na roditelje i škole. O nošenju maski u učionicama da ne govorim. Malo koja škola u Srbiji će moći da sprovede ovu budalaštinu – ogorčena je Aleksandra.


Ona smatra da će na kraju epidemija ponovo da bukne i kaže kako će Kriznom štabu roditelji u tom slučaju biti i najveći krivci.

I još jedno pitanje: Koliko će porodicu sa četvoro dece koštati maske i dezi sredstva? To koliko sam skontala sami kupujemo – pita se Dejanović.

Još jedna majka sa četiri đaka je i Branislava Sredanović. Troje dece su srednjoškolci, a jedno osnovac. 

Mogu samo da zamislim na šta će ličiti ta nastava maska gore, maska dole, popij vodu, dezinfikuj ruke, pa vrati masku. Jedno od moje dece spada u rizičnu grupu i, da ne bude zabune, zna zašto mora da nosi masku, kao što je nosila i mesecima odnosno godinama pre Kovida – kaže Branislava. 

Po njenom mišljenju, previše obaveza je bačeno na prosvetne radnike i zato veruje da većina novosadskih škola neće moći da ispuni ovo što se očekuje od njih. 

– Ne da neće moći da ispune jer ne žele, već jednostavno – u školama je previše đaka. Školske ustanove su prebukirane, a spremačice ni u redovnoj situaciji nisu stizale sve da počiste, a kako li će tek sad postići. Mislim da su ovim potezom napravili haos u najavi – ističe ova mama.

Ljubica Janour kaže da joj je dosta svega i da bi najradije ovu školsku godinu ukinula. 

– Imam osnovca i srednjoškolku koja sada kreće u prvi razred. Kraj prošle godine za mene je bio užasan, jer više sam učila ja nego mlađa ćerka. Starija je na Viber grupi sa drugarima radila kontrolne pa su to slali mejlom. Užasno loše pokriveno gradivo. Ovo je prava noćna mora posebno za roditelje koji rade, pa još moraju da "predaju" nove lekcije. Na stranu to, u septembru se očekuje sezonski grip i korona tako da od nastave ove godine nema ništa. Opet će biti onlajn i opet uči umesto dece – kaže Ljubica. 

S druge strane Slađani Crnić nije jasno zašto mlađi đaci moraju da idu u školu, a stariji ne. Ona kaže da je lakše starijima objasniti da moraju da nose masku i drže distancu nego, primera radi, prvacima. Njoj se čini kako će nakon mesec dana svi opet završiti na onlajn nastavi.


Jedan tata ima potpuno drugačije mišljenje. 

Vladimir Jeremić smatra da je sasvim u redu to što roditelji mogu da donesu odluku da li će deca pohađati nastavu onlajn ili će ići na časove u školu i kaže da je ovaj kompromis bio potreban svima. 

– Po mom mišljenju, ovo je jedna od boljih odluka. Mada mislim da će teško ići to sa maskama. Mnogi roditelji nisu ni tokom raspusta svojoj deci stavljali maske i nisu ih učili da nose maske. I dalje ima roditelja koji su preterano opušteni i nakon svih žrtava i svedočenja onih koji su ležali u bolnicama. Mnogi negiraju postojanje ove opake bolesti. Dakle, ne treba da bude panike, ali razloga za oprez i mere itekako još uvek treba da imamo – smatra Vladimir.

Majka Hromčik Jarmila navodi da deca treba da idu u školu jer, kako kaže, stariji đaci i ovako po celu noć skitaju i do kasnih sati sede na ulici po grupama i deru se i ne nose maske.

– Ako se tako ponašaju, onda mogu i u školu. Kad bi se svi pridržavali reda ovo bi moglo da zaživi. Međutim, stariji, za razliku od malih, ne nose maske po ulici. Po mom mišljenju mala deca bi trebalo da ostanu isto kod kuće mada se u tom slučaju neće družiti sa vršnjacima, a i nastava na daljinu nije isto kao kad predaje učiteljica – zaključila je ova sugrađanka.  

Oceni vest:
5
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Majka

  pre 1380 dana i 10 sati

  Aleksandra Dejanović svaka čast i bravo za 4 sina. Znam da Vam nije lako sa 5 muških

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Maks

  pre 1380 dana i 8 sati

  Neznam kako ce funkcionisati nastava srednjoskolcima u Baletskoj skoli deca nisu vezbala od marta . Vazbe nemogu da rade na daljinu . Jako sam zabrinuta jer se moje dete sprema za svoj buduci poziv.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Mama

  pre 1378 dana i 22 sata

  Odlaganje skolske godine bi bilo najmanje opterecenje i za decicu i za roditelje.Skola na daljinu je neizvodljova(roditelji rade),a da deca u skoli nose maske to je po meni nemoguce.Imam tri djaka i prvi njihov komentar na sve je bio"da ne zele da nose maske i da bi oni da idu u skolu kada sve ovo prodje".

  Oceni komentar:
  0
  1
 • nana

  pre 1378 dana i 10 sati

  Ja sam nana jednom školarcu koji će u II razred, a ne znam ni kako je završio prvi. Dok roditelji nisu išli na posao nekako je i radio onlajn, ali kad je treblo da ga čuvam i radim sa njim, to je bilo i za mene i za njega traumatično. Najiskrenije. Niti ja imam taj autoritet, niti je meni baš potrebno da se ja vraćam u skamiju, ali roditelji moraju da rade. S druge strane, nije mi baš svejedno da ide u školu i pokupi virus. Kako ga drzati sa maskom 30 minuta na času bez obzira što smo mu objašnjavali o čemu se radi, što nosi masku kad idemo u prodavnicu...? A toliko se zaželeo svojih drugara i učiteljice.Deci je potrebno da se druže. A onda mi nije jasno: Ako ih u razredu ima 23, a u učionici moze biti njih 15, šta je sa onih 8 djaka? U koju učionicu oni idu i koje je učiteljica?

  Oceni komentar:
  0
  0