APEL IZ "VODOVODA": Zaštitite vodomere tokom zimske sezone

APEL IZ "VODOVODA": Zaštitite vodomere tokom zimske sezone

Pred nama je nova zimska sezona, što je, navode iz JKP "Vodovod i kanalizacija", pravo vreme da njihovi korisnici zaštite merne uređaje od smrzavanja.

Da bi se vodomeri i unutrašnje instalacije sačuvali tokom niskih temperatura, veoma je važno da budu izolovani na adekvatan način.

U JKP "Vodovod i kanalizacija" kažu da praksa iz prethodnih godina pokazuje da se veliki broj vodomera nalazi u spremištima koja nisu odgovarajuća.

- Obaveza potrošača je da brinu o svojim unutrašnjim instalacijama i da se staraju da vodomerno okno bude čisto i zaštićeno od smrzavanja i mehaničkih oštećenja, kao i da vodomer bude dostupan za održavanje i očitavanje – navodi se u saoštenju tog gradskog preduzeća.

Do smrzavanja vodomera dolazi u slučajevima kada oni nisu propisno smešteni u odgovarajućim spremištima, naročito u podrumima bez prozora. Takođe, nije redak slučaj da dođe do smrzavanja i pucanja unutrašnjih instalacija u objektima koji se tokom zime ređe koriste pa je i utrošak vode manji.

U takvim okolnostima, iz "Vodovoda" predlažu da se vodomeri utople, kao i da se ispusti voda iz instalacija u objektima gde se ne stanuje tokom zime, kao i prostorija koje se tokom zime ne greju (podrumi, garaže, potkrovlja) te da se na taj način vodomeri zaštite od moguće štete koja nastaje smrzavanjem.

Poseban apel upućen je vlasnicima vikendica, budući da se u ovim objektima tokom zime ređe boravi.

Ukoliko je vodomer postavljen plitko, tada je potrebno postaviti neki termoizolacioni materijal preko njega. To mogu biti daske, stiropor ili slama. Iz "Vodovoda" mole potrošače da vodomere ne zavijaju u krpe, jer to ne predstavlja dovoljnu zaštitu kada su niske temperature.

Kako se dalje navodi, potrošači koji imaju propisno izgrađena vodomerna okna ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera jer su vodomeri u ovako izgrađenim oknima ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja.

Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" apeluju na građane da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih. Sve uočene kvarove na vodomeru građani mogu prijaviti Кontakt centru tog gradskog preduzeća besplatnim pozivom na broj 0800 333 021. Uočene kvarove na unutrašnjim instalacijama potrošači su obavezni da samostalno otklone, kaže se na kraju saopštenja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan