Apel rukovodstvu RTV-a da ne ukida Omladinski radio

Apel rukovodstvu RTV-a da ne ukida Omladinski radio

Novosadska novinarska škola (NNŠ) javno apeluje na rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine i njenog direktora Gorana Karadžića da ne ukida svoj onlajn radio za mlade, O radio, nego da dodatno uloži u njegovo još bolje funkcionisanje.

U saopštenju NNŠ se navodi da je svojim radom Omladinski radio u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje odredbe Člana 7 Zakona o javnim medijskih servisima u kome se navodi obaveza koju RTV, između ostalog, ima, a to je zadovoljavanje potreba u informisanju mladih.

Istraživanja Novosadske novinarske škole pokazuju da se mladi prevashodno informišu putem interneta, zbog čega je postojanje O radija naročito dragoceno i treba da se razvija. Ovakav moderan kanal komunikacije Radio-televiziju Vojvodine izdvaja od drugih javnih servisa u regionu.

Redakciju O radija čine mladi i iskusni profesionalci čiji rad su prepoznale mnoge domaće i međunarodne medijske organizacije. Novosadska novinarska škola je do sada dva puta dodelila svoje godišnje nagrade za najbolje mlade novinare i novinarke – Marina Kovačev, novinarkama redakcije O radija. U svakom ciklusu novinari Omladinskog radija su se izdvajali u izveštavanju o aktuelnim temama, koje ne podleže trendovima i pritiscima i kreira sadržaj u duhu profesionalnog, objektivnog i kreativnog novinarstva – stoji u saopštenju.

Program Omladinskog radija karakteriše moderan pristup temama koje su važne ne samo za mlade već i celokupno društvo u Srbiji, potpuno i nepristrasno profesionalno informisanje, poštovanje i predstavljanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrednosti, poštovanje i podsticanje pluralizma ideja u ostvarivanju javnog interesa, smatraju u NNŠ.

Krovna organizacija mladih Srbije u svom izveštaju "Mladi u medijskom ogledalu 2022" ocenila je O radio kao mediji koji se analitički i edukativno bavi temom aktivizma i mentalnog zdravlja, i izdvojila ga kao najsveobuhvatniji od svih analiziranih omladinskih medija, kada su u pitanju ekološke teme. Ukidanje ovakvog programa pokrajinskog javnog servisa, koji se po svemu navedenom pozitivno izdvaja, predstavljalo bi grubo kršenje medijskih sloboda, ali bi bilo i pokazatelj da rukovodstvo RTV-a ne želi profesionalno i objektivno da edukuje, informiše i zabavlja mlade u Srbiji. Zaposleni redakcije O radija o ovom planu generalnog direktora saznali su iz drugih medija jer im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio niti obrazložio ovakvu odluku – zaključuju u Novosadskoj novinarskoj školi.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan