"APEL ZA ODGOVORNOST": Šta javne ličnosti traže od opozicije i ko ih je podržao

"APEL ZA ODGOVORNOST": Šta javne ličnosti traže od opozicije i ko ih je podržao

Više od 60 javnih ličnosti uputilo je javni apel strankama i koalicijama demokratske opozicije u kome traže da se obavežu da će ispuniti osam njihovih zahteva.

Među tim zahtevima je izbor zajedničkog predsedničkog kandidata, kontrola izbornog procesa i glasačkih kutija, obustavljanje spornih projekata, izjašnjavanje o svom zalaganju za članstvo Srbije u EU, piše "Nova".

Malo je reći da je srpsko društvo pred potpunim kolapsom. Devastacija koja ostaje iza decenije naprednjačkog režima takvih je razmera da će se s njenim posledicama suočavati generacije. Moralno posrnuće, političko i prirodno zagađenje, upropašćavanje kulturnog nasleđa i veličanje neukusa manifestacije su društva duboko ogrezlog u sveopštoj korupciji. Ako se proces uništavanja države, institucija, javne imovine, gradova i prirode najhitnije ne zaustavi, i sam opstanak zemlje, u ekonomskom, kulturnom, demografskom smislu, ozbiljno se dovodi u pitanje – navodi se u Apelu.

Potpisnici smatraju da Srbija nema vremena za podele, za partikularne stranačke interese, za neodlučnost, neprincipijelnost i nedoslednost.

Uprkos opustošenim institucijama, očajnim medijskim uslovima, pritiscima kojima su građani izloženi, mišljenja smo da je proteklih meseci u Srbiji došlo do izrazitog buđenja građanske, ekološke i političke svesti koja može da donese značajne promene. Verujemo da je na predstojećim izborima ta promena moguća – smatraju i dodaju da je Srbiji neophodna, ne samo smena vlasti, već i preuzumanje odgovornosti za nove politike koje će se spremno suočiti sa nataloženim problemima.

Kako navode, apsolutno podržavaju izlazak opozicije u više programskih kolona, uz uverenje da politički i vrednosno srodne kolone zbirno imaju velike šanse za izborni uspeh, ali mišljenja su i da je neophodno da se usaglase principi "koji stoje iznad specifičnih programskih i usko partijskih ciljeva, a koji suštinski objedinjuju sve demokratske snage u borbi protiv jedinog protivnika – naprednjačkog režima", prenosi "Nova".

Zahtevi

Uvereni da saopštavaju volju velikog broja građana Srbije, strankama i koalicijama demokratske opozicije uputili su zahteve da na predstojećim izborima i tokom predizborne kampanje svi zastupaju svoje autentične političke programe, ali uz obavezno uzajamno poštovanje, podršku i isticanje zajedničkog cilja, "a to je smena aktuelne vlasti". 

Drugi zahtev je zajednička i koordinisana kontrola izbornog procesa i zaštita glasačkih kutija jer smatraju da je to ključno za uspeh izbora u datim okolnostima, a jedino je moguće saradnjom svih stranaka demokratske orijentacije.

Od stranaka opozicije zatražili su da se nedvosmisleno i javno obavežu da neće ulaziti u bilo kakvu postizbornu saradnju i koaliciju sa partijama, udruženjima građana i pojedincima koji su direktno ili indirektno zloupotrebljavali Ustavom definisane nadležnosti najviših državnih institucija.

Četvrti zahtev je da se svi učesnici izbora već sada obavežu da će nakon smene aktuelne vlasti obezbediti uslove za neometano ispitivanje i utvrđivanje eventualnih zloupotreba koje su počinjene u ime ili za račun aktuelnih vladajućih političkih organizacija, i njihovo sankcionisanje u skladu sa zakonom ukoliko se utvrdi da je delovanjem istih učinjena šteta državi Srbiji i njenim građanima.

Od opozicije koja izlazi na izbore, garantujući nezavisnost pravosuđa, traže da se obaveže da će po smeni vlasti bezrezervno podržati pravosudne organe u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti i u sprovođenju krivičnih postupaka "protiv svih pojedinaca uključenih u afere koje su devastirale Srbiju tokom decenije naprednjačke vladavine".

Šesti zahtev je da se odmah po smeni vlasti, a po preporuci posebnog tela sačinjenog od strane nespornih nestranačkih autoriteta iz oblasti nauke, kulture i prava, obustave svi sporni projekti kojima se ugrožava zdravlje, priroda, kulturno nasleđe, infrastruktura... kao i da se pokrenu postupci za utvrđivanje odgovornosti za sve koruptivne, protivpravne, zdravstveno ugrožavajuće i kulturološki sporne projekte realizovane od strane aktuelne vlasti.

Od stranaka i koalicija se, u ime demokratskih i građanskih vrednosti za koje se zalažu, jasno, javno i bez alternative izjasne o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Osmi zahtev je "da se stranke i koalicije dogovore oko zajedničkog predsedničkog kandidata koji će kompetentno predstavljati vrednosti savremene, evropske Srbije svesne svog identiteta i kulturnog nasleđa, i koji će racionalno i odgovorno zastupati interese svih građana Srbije, promovišući univerzalne vrednosti suživota, saradnje, uzajamnog poštovanja i pomirenja svih naroda u zemlji i okruženju".

Potpisnici su pozivali sve demokratske snage Srbije koje nameravaju da u aprilu izađu na izbore, da se pred građanima javno obavežu da će stati uz navedene principe, bez čije primene Srbija, po njihovom mišljenju, "ne može da započne dug i težak proces suočavanja sa nasleđem naprednjačke vladavine i otpočne obnovu države i društva".

Apel su potpisali: Dejan Atanacković, Dušan Petričić, Rade Radovanović, Dragoljub Bakić, Tamara Tripić, Svetlana Bojković, Srđan Dragojević, Milena Dragićević Šešić, Vesna Rakić Vodinelić, Dubravka Stojanović, Irina Subotić, Gojko Subotić, Vesna Pešić, Vida Petrović Škero, Rodoljub Šabić, Vukašin Obradović, Čedomir Čupić, Žarko Trebješanin, Ratko Božović, Božidar Andrejić, Marko Vidojković, Novi Nebojša Milenković, Zoran Erić, Jelena Lengold, Aleksandar Baljak, Dragan Velikić, Aleksandra Bosnić Đurić, Mirjana Đurđević, Dejan Aleksić, Aleksandar Baucal, Bojana Selaković, Jelena Đorđević, Aida Ćorović, Marko Oljača, Gabor Bodiš, Boris Varga, Ivan Lalić, Maja Lalić, Marko Lađušić, Ljubiša Jovanović, Tatjana Rosić, Lola Milojević, Tihomir Brajović, Dejan Lekić, Ljubiša Simović, Dragan Popović, Đokica Jovanović, Slobodan Cvejić, Petar Janjatović, Vladimir Arsenić, Zoran Radovanović, Dijana Milošević, Goran Marković,Vladimir Arsenijević, Milena Berić, Bojana Bodroža, Nedim Sejdinović, Nebojša Romčević, Vladimir Arsenić, Branka Parlić, Tanja Ostojić i mnogi drugi.


Do sada su se oglasile Stranka slobode i pravde i Pokret slobodnih građana, odnosno njihovi lideri Dragan Đilas i Pavle Grbović koji su "bezrezervno" podržali "Apel za odgovornost".

Kanidati za predsednika Srbije

Prvi čovek Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio je da će odluku o kandidaturi za predsednika na predstojećim izborima doneti u najskorije vreme. Do sada su, kao izbor pojedinih opozicionih stranaka ili samostalno, svoju kandidaturu za predsednika Srbije istakli novinar Srđan Škoro, Miloš Jovanović, predsednik DSS-a, predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, dok su neke paritje, među kojima je i SSP, predložili da zajednički kandidat opozicije bude Zdravko Ponoš, inače član Narodne stranke. 

Izvor: nova.rs, mojnovisad.com

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan