APSURD I PLJAČKA SA PUTARINAMA: Do Horgoša 100, do Kovilja 60 dinara!

APSURD I PLJAČKA SA PUTARINAMA: Do Horgoša 100, do Kovilja 60 dinara!

Kraljevstvo apsurda i delatnost štetna po državu Srbiju i njene građane – ovako bi mogao biti opisan zatvoreni sistem naplate putarine na auto-putu Beograd – Subotica koji se primenjuje odnedavno, a na koji se čakalo veoma dugo. Sistem koji svuda u svetu ravnopravno i objektivno „globi“ korisnike auto- puta po pruženoj usluzi, odnosno pređenom kilometru, u Srbiji izgleda da ne radi posao. Zašto, pa to bi valjda najbolje znali da odgovore iz „Puteva Srbije“ ... Ako ne novinarima, onda bar resornoj ministarki, premijeru Vučiću, možda državnom tužiocu ... 

Dakle, činjenice su sledeće: Ukoliko ste do pred kraj prošle godine putovali iz Novog Sada do Subotice ili graničnog prelaska Horgoš, ili u obrnutom smeru, ovo korišćenje preko 100 kilometara auto-puta koštalo vas je 330 dinara, za putnički automobil. Po novom sistemu, koji je u upotrebi od sredine novembra, plaća se samo deonica od tridesetak kilometara od Novog Sada do Siriga (ili obrnuto) i korišćenje auto-puta košta svega 100 dinara. Istovremeno, za korišćenje oko 90 kilometara auto-puta od Novog Sada do Beograda plaća se 190 dinara, a žitelji Kovilja, koji su, uzgred budi rečeno, građani Novog Sada, da bi stigli do svog grada korišćenje auto-puta u dužini od desetak kilometara plaćaju 60 dinara.

Ukratko sve ovo znači da sve vozače, domaće i strane, kao i autobuske prevoznike, kamione i špeditere, Srbija u ovom momentu časti sa besplatnim korišćenjem oko 70 kilometara auto-puta na deonici Sirig - Horgoš. To verovatno nigde drugde ne postoji, ali – ima se – može se! Kako je samo lako biti galantan sa tuđim novcem. A šta bi sve pametno država mogla sa tim parama? Možda da ne uzima solidarnih 10 odsto od penzionera, ili da izgradi ili popravi koji kilometar auto-puta, ali to nije tema ovog teksta. Mada, sa druge strane, moglo bi se reći da ovo ima smisla, jer Koviljčani, na primer, habaju sasvim nov auto-put, dok je put na potezu ka Horgošu, posebno u smeru Horgoš – Novi Sad, uglavnom tako propao da bi zaista bilo sramota naplaćivati putarinu. Međutim, ovaj argument pada u vodu kada se uzme u obir da „Putevima Srbije“ ne pada teško da naplaćuju korišćenje drugih deonica auto-puta sa izraženim kolotrazima i vrlo osetnim neravninama. Ali, i to bi mogla biti tema drugog teksta, ili serije tekstova.

 

 

Dakle, čini nam se da je trenutno je u toku velika pljačka budžeta Srbije, posredno i građana, za orgomne iznose. I traje od polovine novembra prošle godine. Ako se na svakom autmobilu gubi približno dva evra, na kamionima i autobusima i znatno više, a broj prolazaka meri se dnevno, verovatno, u desetinama hiljada, uz malo matematike nije teško doći do iznosa. Ili mi možda grešimo. A da li će „Putevi Srbije“ i rukovodstvo ovog javnog preduzeća odgovarati, ako se dokaže ovo što je, smatramo, lako dokazivo? Naravno da hoće, pa ozbiljna je ovo država, u kojoj je zakon jednak za sve. Zar ne?

 

„SLUČAJ“ KOVILJ: I dok se gradonačelnik (SNS) i odbornici demokrata (DS) svađaju ko će pomoći žiteljima Kovilja i Budisave, računajući valjda da će onda oni uzvratiti ovo dušebrižništvo davanjem glasa na izborima koji slede, žitelji Kovilja i Budisave već tri meseca svakodnevno iz džepa vade 120 dinara za plaćanje putarine za put do Novog Sada i nazad. Podsetimo, gradski parlament nedavno je odbio predlog Demokratske stranke da se stanovnicima Kovilja omogući da besplatno koriste deonicu auto - puta E75 tako što bi dobili posebne karte plaćene iz budžeta grada, po uzoru na druge gradove. Demokrate su tada objasnile da su još 16. novembra tražile da se tada uspostavljen sistem naplate putarine na autoputu E75 izmeni na deonici od Kovilja do Novog Sada. S druge strane, gradonačelnik Miloš Vučević je 18. januara pokrenuo inicijativu za oslobađanje od plaćanja putarine za stanovnike Mesne zajednice Kovilj, koji deonicu autoputa E75 od Kovilja do Novog Sada prvenstveno koriste radi dolaska i odlaska na posao. Kako je tada saopšteno, postoji nekoliko modaliteta za rešavanje oslobađanja od plaćanja za korišćenje dela autoputa E75 koji Kovilj spaja sa Novim Sadom, a za koji stanovnici te mesne zajednice sada, u jednom pravcu, plaćaju 60 dinara. Gradonačelnik je tada objasnio da će inicirati HITAN sastanak sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i JP "Putevi Srbije", kako bi se pronašlo najbolje rešenje. Od tada je prošlo mesec dana, ali to HITNO rešenje još nije nađeno.

Oceni vest:
5
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan