APV: Deca sa Novog naselja i dalje ne mogu da se leče u svojoj ambulanti

APV: Deca sa Novog naselja i dalje ne mogu da se leče u svojoj ambulanti

Na početku epidemije korona virusa, 2020. godine, doneta je odluka da se u Novom Sadu formira kovid ambulanta u delu zgrade Doma zdravlja na Novom naselju namenjenom zdravstvenoj zaštiti dece.

Akcija progresivne Vojvodine (APV) navodi da su od tada do danas deca u ovom delu grada sa preko 36.000 stanovnika prinuđena da se leče u udaljenim delovima Novog Sada: na Klisi, u Ulici Vase Stajića itd.

Prethodne četiri godine ni direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Veselin Bojat, a ni drugi gradski čelnici nisu se udostojili da pronađu dugoročno rešenje za kovid ambulantu – ističu iz APV-a i dodaju:

S obzirom na to da je u međuvremenu proglašen kraj epidemije kovid-19 u svetu, a u Srbiji je tokom januara 2024. sve manje obolelih (1.100 u prethodnih sedam dana), pitamo direktora Doma zdravlja, člana Gradskog veća za zdravstvo i gradonačelnika Milana Đurića zbog čega nema najava da će se 2024. godine vratiti Služba zdravstvene zaštite dece na Novo naselje? Zbog čega u trenutku kad se Novi Sad suočava s novim epidemijama velikog kašlja i gripa, koje najpre pogađaju decu školskog uzrasta, ona moraju ponovo da putuju na drugi kraj grada radi lečenja? Da li je stvarni razlog zapravo činjenica da je Grad Novi Sad ostao bez neophodnog broja pedijatara, što pokazuje i Program rada Doma zdravlja za 2022. godinu, u kome se konstatuje da je broj pedijatara za osam manji nego 2019, a da još troje odlazi u penziju krajem te godine, što će rezultirati manjim brojem pregleda dece za 20% u odnosu na 2019? 

Akcija progresivne Vojvodine pita, "ako su podaci koje sama ustanova Dom zdravlja "Novi Sad" tačni, zbog čega čelnici Grada Novog Sada ništa ne preduzimaju povodom toga?"

– Je li njihova stvarna namera ukidanje Službe za zaštitu dece na Novom naselju i čeka li ista sudbina i druge ambulante – sumnjaju iz APV-a i zaključuju:

Očigledno je da lokalna vlast sa Srpskom naprednom strankom na čelu nastavlja svoju dugoročnu strategiju privatizacije zdravstva i uništavanja primarne zdravstvene zaštite. Ne postoje čak ni naznake da lokalne vlasti nameravaju da ulažu u primarnu zdravstvenu zaštitu zapošljavanjem većeg broja lekara pored činjenice da smo država i regija s najnižim životnim vekom u Evropi i najvećim brojem umrlih od malignih bolesti. Građani Novog Sada to treba da znaju i dobro razmisle kome će pokloniti poverenje na narednim lokalnim izborima. 

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan