APV: Vojvođani će se izboriti za svoja radnička prava, dosta je bilo izgovora! 

APV: Vojvođani će se izboriti za svoja radnička prava, dosta je bilo izgovora! 

Akcija progresivne Vojvodine (APV) poslala je saopštenje za medije u kom se navodi da Praznik rada 2022. godine u Srbiji dočekujemo u vreme kad su "radnička prava i kvalitet života ljudi ponovo zapostavljene teme, u senci nove političke krize u svetu", a da rat u Ukrajini donosi "najave o novim poskupljenjima energenata i osnovnih životnih namirnica". 

Preti se novom krizom u trenutku kad se Srbija već nalazi na dnu Evrope prema iznosu minimalne zarade i nejednakosti prihoda jer preko 80% zaposlenih zarađuje platu nižu od prosečne. Minimalna zarada ne doseže iznos redukovane potrošačke korpe. Uslovi rada su ponižavajući, a iz godine u godinu raste broj radnika zaposlenih na određeno vreme i na drugim nestandardnim poslovima, koji doseže gotovo 50% ukupno zaposlenih. Državna vrhuška s Aleksandrom Vučićem na čelu koja je za to odgovorna samo bespomoćno posmatra šta se oko nas dešava i ne čini ništa da zaštiti standard građana merama koje bi omogućile pravičniju distribuciju prihoda, humanije uslove rada i podsticaj industrijskih grana koje mogu doneti komparativnu prednost – stoji u saopštenju APV-a.

U Vojvodini, koja je nekad bila među najbogatijim regijama u Jugoslaviji, kako kažu, "u većini opština zarade su takođe ispod državnog proseka, a uslovi života su sve gori".

Pozivamo građane Vojvodine da ne dopustimo da nas zavaraju novim izgovorima jer će oni biti samo povod za novu pljačku Vojvodine, kao mnogo puta dosad – piše Inicijativni odbor Akcije progresivne Vojvodine i dodaje:

– Vreme je da ustanemo i izborimo se za naša radnička prava, pristojan život i povratak imovine koja nam je opljačkana. 

Oceni vest:
16
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan