APV zahteva da se Putinu oduzme status počasnog građanina Novog Sada

APV zahteva da se Putinu oduzme status počasnog građanina Novog Sada

Zahtev je upućen Predsednici Skupštine Grada Novog Sada Jeleni Marinković Radomirović i odbornicima Skupštine Grada Novog Sada. 

Akcija progresivne Vojvodine (APV) podseća da je titula počasnog građanina Novog Sada Vladimiru Putinu izglasana na sednici Skupštine Grada Novog Sada održanoj 25. januara 2008. godine. Kao obrazloženje navedeno je, pored ostalog, da "Grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, koji je svojim zalaganjem i konkretnim delovanjem u svojstvu predsednika, kao i kroz stavove državnih organa, dao ogroman doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, što je na međunarodnom planu umnogome osnažilo poziciju Srbije u periodu političke i diplomatske borbe za očuvanje celovitosti Republike".

Napadom na nezavisnu državu, ulaskom u rat, anektiranjem velikog dela Ukrajine, stvaranjem miliona izbeglica usled ratnih dejstava koje je izazvao, tadašnji i sadašnji Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin na najgrublji način pogazio je osnovna načela Povelje Ujedinjenih nacija o nepovredivosti državnih granica – smatra APV.

Oni dodaju da se u obrazloženju navodi i da je ovom odlukom Skupština Grada iskazala "zahvalnost predsedniku Ruske Federacije i ruskom narodu za nesebičnu podršku i aktivnu ulogu u najtežim vremenima za Republiku Srbiju".

Upravo su posledice napada na Ukrajinu nanele veliku štetu stanovnicima Novoga Sada, ali i cele države i čitave Evrope i dovele do nezapamćene krize u periodu nakon Drugog svetskog rata. Nepromišljeni i neodgovorni postupci Vladimira Vladimiroviča Putina najviše pogađaju ukrajinski, ali i ruski narod, koji je osramoćen, ponižen i doveden u međunarodnu izolaciju – ističe ova partija i dodaje:

Zbog toga on više ne zaslužuje da bude počasni građanin grada koji je izrastao na idealima mira i slobode. Podsećamo da je status počasnog građanina Novog Sada Putinu dodeljen u periodu kada je od 2004. do 2008. godine u Novom Sadu na vlasti bila Srpska radikalna stranka. Kako sadašnju lokalnu čine njeni politički naslednici, bilo bi ispravno i korektno da na ovaj način oni u praksi pokažu kako su privrženi normama međunarodnog prava i dosledni na putu evropskih integracija. 

Akcija progresivne Vojvodine pozvala je nevladine organizacije, političke stranke i pokrete koji deluju u Novom Sadu i Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i samosvesne pojedince da podrže njihovu inicijativu. 

Podsećamo, isti zahtev je u martu podneo i Vojvođanski klub.

VOJVOĐANSKI KLUB: Vladimiru Putinu oduzeti status počasnog građanina Novog Sada

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vojin

  pre 558 dana i 10 sati

  "Upravo su posledice napada na Ukrajinu nanele veliku štetu stanovnicima Novoga Sada."
  Joj, što nisam stanodavac nekome od članove te APV, pa da im dignem kiriju za 200 evra uz objašnjenje da je rat u Ukrajini. Kad su ovce spremne za šišanje, što ne iskoristiti.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Buva zahteva od slona

  pre 558 dana i 9 sati

  Ko njih pita?

  Oceni komentar:
  1
  5