APV: Zbog čega Novosađani nisu na vreme upozoreni da se izlila ogromna količina nafte u Dunav? 

APV: Zbog čega Novosađani nisu na vreme upozoreni da se izlila ogromna količina nafte u Dunav? 

Građani Novog Sada i Vojvodine obavešteni su juče o novoj ekološkoj katastrofi.

U toku noći na Dunavu kod Čelareva, 30 kilometara uzvodno od Novog Sada, iz broda koji plovi pod bugarskom zastavom izlilo se 35 tona nafte. 

U Dunav kod Čelareva izlilo se 35 hiljada litara pogonske nafte 

Zabranjeno kupanje na Štrandu


Nažalost, ponovo su naši sugrađani i novinari lokalnih medija bili prvi na licu mesta kad je ogromna naftna mrlja dospela do Novog Sada. Inspekcijski organi Autonomne Pokrajine Vojvodine koji su za to nadležni i gradske službe reagovali su tek po podne. Na fotografijama koje su tom prilikom objavljene jasno se vidi da je naftna mrlja već dospela do novosadske plaže Štrand, a da mnogi posetioci i kupači toga nisu ni bili svesni – ukazuje Akcija progresivne Vojvodine (APV).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)


Ova stranka se pita "zbog čega su ponovo zakazale inspekcijske službe i službe unutrašnjih poslova zadužene za vanredne situacije?"

Zbog čega je JKP "Gradsko zelenilo" u Novom Sadu izdalo upozorenje o zabrani kupanja u Dunavu tek u popodnevnim satima. Život i zdravlje građana ponovo su izloženi riziku zbog neblagovremene reakcije nadležnih. Podsećamo da su izlivanja nafte u našu najveću reku nažalost postala već redovna pojava. Stoga je bilo neophodno na vreme ustanoviti mehanizme za brzo reagovanje i upozorenje kako bi se umanjio rizik po zdravlje ljudi i nastala ekološka šteta. Je li jedan od razloga za to što su Vojvodini i njenoj pokrajinskoj administraciji oduzete nadležnosti i sredstva da se stara o zaštiti životne sredine na svojoj teritoriji, koji joj pripadaju po Ustavu Republike Srbije? Bavi li se Pokrajinska vlada bilo kakvim poslovima izuzev što povremeno prosleđuje sredstva iz svog skromnog budžeta u budžet Grada Novog Sada za popravku puteva? Zašto se gradonačelnik Milan Đurić još uvek nije obratio Novosađanima da ih informiše o posledicama zagađenja? Je li on uopšte naš gradonačelnik ili služi samo tome da brani interese svojih mentora iz Srpske napredne stranke – pita se APV. 

Oni zahtevaju da se detaljno ispitaju sve okolnosti ove "tragedije koja će izazvati katastrofalne posledice po životnu sredinu na širem prostoru obale Dunava oko Novog Sada i da se utvrdi odgovornost svih nadležnih pokrajinskih i gradskih organa za neblagovremenu reakciju".

 Podsećamo da učestale ekološke pretnje i akcidenti u Vojvodini i čitavoj Srbiji dodatno podrivaju već dovoljno ugrožen ekosistem zagađenih vodotoka, zemljišta, vazduha i da su stoga potrebne hitne investicije u sanaciju štete i u prevenciju daljeg zagađenja – zaključuju.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan