"Art eko market": Procvat kreativnosti u Katoličkoj porti (FOTO)

"Art eko market": Procvat kreativnosti u Katoličkoj porti (FOTO)

U našem gradu u toku je "Art eko market", najkreativnija pijaca u okviru regionalnog omladinskog sajma turizma "Youth Fair 2016".

Sve do 10. jula, od 16 do 22 sata u Katoličkoj porti, na šarenim štandovima možete da pogledate i kupite najrazličitije unikatne rukotvorine, mala ekološka i reciklažno-umetnička dela. Imate priliku i da probate organske specijalitete, a organizatori manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada i “Exit” festivalom, priredili su i raznovrstan muzički program.

Manifestacija, koja promoviše umetnost, zdravlje i kulturu, i ove godine je u Katoličkoj porti okupila izlagače iz Novog Sada i šire, koji rade iz hobija, iz razonode ili zbog zarade, i privukla veliki broj zaljubljenika u zanimljive nekonvencionalne stvarčice.
 

- Ovo nam je treći put da učestvujemo na “Art eko marketu”, a izlagali smo i na drugim kreativnim pijacama. Svaki put kad se pojavimo, uvek je neka žurka oko našeg štanda i svi željno iščekuju da vide šta smo novo napravile. Mi smo zadovoljne svaki put, zato i dolazimo – saznajemo od Svetlane Pejin ispred “Curious Leather Crafts štanda”.

“Curious Leather Crafts” su prvi u Novom Sadu koji su počeli da se bave štampanjem na koži, a svojim kupcima nude mogućnost da sami biraju dezene. Tokom trajanja marketa ili preko njihove Fejsbuk stranice, možete pogledati i kupiti unikatno i ručno pravljenu obuću, papuče, espadrile i torbe ovog brenda.

Iako su ovi događaji sve češći u Novom Sadu, proizvođačima i trgovcima koji nemaju novca za lokale i zakupnine na pijacama, ovakva lokacija je idealna prilika za promociju i zaradu.

- Nemamo našu radnju, već prodajemo u nekoliko drugih u Beogradu ili primamo naružbe preko sajta i Fejsbuk ili Instagram stranice. Manifestacija je super za nas, pre svega što imamo priliku da nas upozna novosadska publika i da mi međusobno vidimo gde, šta, ko radi. Uvek ima nekih korisnih i zanimljivih informacija i upozna se dosta zanimljivih ljudi, rekla je Ana Babić, dizajnerka brenda “Škrabac”.

Pored majica za decu i odrasle, čarapa, bedževa, šolja i rokovnika sa duhovitim ilustracijama, koji su lepo upakovani – jer “Škrabac” pažnju posvećuje i detaljima pri pakovanju – na marketu će vas privući i originalan nakit od polimerske gline, bakarne žice, mesinga, drveta, poludragog kamenja, perlica, tekstila, vune ili papira, kvalitetni prirodni kozmetički proizvodi i sapuni, šeširi, leptir mašne, naočare, tašne, novčanici, broševi i ostali modni dodaci, ali i igračke za decu, stone lampe, slike, zdrava organska hrana, a nama je posebno interesantan bio štand izlagača koji prodaju bumerange, a koje možete pronaći na Fejsbuku pod nazivom “The Returning of the Boomerang”.

 

Kreativni tim koji stoji iza ovog brenda, slikarka Sofija Gavrilović i grafički dizajner Velimir Andrejević iz Novog Sada, kažu da su bili zaokupljeni pojmom povratka/vraćanja, pa se bumerang izdvojio kao logičan simbol toga.

- Prvo su nastale ilustracije, kratke priče te gif-ovi na temu vraćanja i povratka, kasnije smo odlučili da dizajniramo bumerange koji rade i da te ilustracije prenesemo na njih. Kad nam je to pošlo za rukom, bilo nam je zanimljivije da nastavimo da radimo na modelima koji će imati svoju priču. Svaki bumerang ima svoje ime, svoj logo, ilustraciju koja ga prati - ponosno nam priča Velimir.

Svaki komad bumeranga je izrađen od drveta baltičke breze, ručno konstruisanih i obrađenih kosina, pri čemu su ovi kreativci poštovali osnovna načela aerodinamike koja mu daju bitne karakteristike za njegov povratak.

Ovo je samo deo ponude trenutno najkreativnije pijace u gradu. Ukoliko ste i vi ljubitelj unikatnih rukotvorina i organskih specijaliteta, zaboravite na promenljivo vreme i do 10. jula posetite “Art eko market” u Katoličkoj porti, jer smo sigurni da će svako naći po neku sitnicu koja mu je neophodna ili samo lepa, jer krajnji cilj ovog okupljanja i jeste da i posetioci i izlagači odu zadovoljni kućama.

Pogledajte još fotografija!

Tekst: Biljana Banović
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sale

  pre 2634 dana i 14 sati

  Fontana opet ne radi. Ne znam ni da li je radila od početka sezone.

  Oceni komentar:
  0
  0