Avion "Er Srbije" poleteo za Njujork

Avion "Er Srbije" poleteo za Njujork

Avion "Erbas A330", sa oznakom linije YU 500, poleteo je jutros u 8.08 s beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", čime je i zvanično otvorena direktna linija Beograd-Njujork – posle gotovo četvrt veka.

Na ovoj liniji Er Srbija će saobraćati pet puta nedeljno, javlja Tanjug a prenosi "Politika".

Avionom "Erbas A330", koji je dobio ime "Nikola Tesla", upravlja kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj "Er Srbije".

Reč je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD, koji je sada najveći avion u floti "Er Srbije", a koji je u Beograd stigao 11. maja.

Letelica ima 254 mesta - 236 sedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi, a srpski avioprevoznik je sada jedina kompanija koja ima takav let u okruženju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić, generalni direktor "Etihada" Džejms Hogan i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot presekli su danas svečano vrpcu povodom uvođenja dirketnog leta iz Beograda za Njujork.

Pripreme za prvi direktan let trajale su godinu i po dana, a otvaranje linije naišlo je na odličan ođek kod putnika, pošto je do sada prodato više od 15.000 karata.

Na svečanosti povodom otvaranja linije premijer, Vučić je jutros rekao da uvođenje direktnog leta iz Beograda za Njujork, pokazuje opredeljenost u otvaranju Srbije prema svetu.

On je, obraćajući se prisutnima, posle prescanja vrpce, poželeo putnicima srećan put i svima koji idu za Njujork u godinama i decenijama pred nama uvek ugodan let.

- Ovaj let znači novi život za nacionalnu aviokompaniju i našu zemlju, pokazuje opredeljenost u otvaranja Srbije prema svetu, kao i u dostizanju prijateljstva sa onima sa kojima to nismo mogli u poslednjih 25 godina – naglasio je premijer, podsećajući da je ovo prvi direktan let nacionalne kompanije Srbije za SAD u poslednjih 24 godina.

Ambasador SAD Kajl Skot čestitao je Srbiji na strateškoj odluci da otvori liniju ka "Kapiji Njujorku", ocenjujući da će ova linija pojačati veze između dve zemlje.

Opšrnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Politike"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan